Mogerini sa premijerima: Važan dijalog Vučića i Tačija 1Foto: Twitter / @MajaEUspox

Visoka predstavnica Eu Federika Mogerini ugostila je večeras na neformalnom razgovoru premijere zemalja Zapadnog Balkana, a tema je bila situacija u regionu i nastavak evropskih integracija u 2018. godini.

Premijer Albanije Edi Rama, predstavnik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, makedonski premijer Zoran Zaev, premijer Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik crnogorske vlade Duško Marković i premijerka Srbije Ana Brnabić izrazili su punu spremnost i posvećenost nastavku približavanja ka EU, navodi se u saopštenju Brisela.

„Kao što je jasno potvrđeno ove godine, sledeća godina nudi jedinstvenu mogućnost za region da napravi nepovratne korake napred u evropskim integracijama, stavljajući kao prioritet neophodne reforme, naročito u oblasti vladavine prava, pravosuđa i ljudskih prava“, dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, sa obnovljenom dinamikom strategije proširenja EU i šansom da se napravi značajan napredak u regionu, visoka predstavnica je podvukla potrebu za sve partnere sa Zapadnog Balkana da krucijalne reforme u skladu sa očekivanjima njihovih građana i naprave konkretne korake ka članstvu u EU.

Učesnici razgovora su izrazili spremnost na saradnju i dobrosusedske odnose, kao i na promovisanje regionalnog razumevanja. U tom kontekstu naglašena je važnost nastavka dijaloga između predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u unapređivanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari