Najbliži saradnici Borisa Tadića i Dragana Đilasa ovih dana intenzivno razgovaraju o mogućem dogovoru dvojice najozbiljnijih pretendenata za mesto predsednika DS i podeli uloga u stranci, a rešenje – dogovor ili žestoka borba do kraja – očekuje se u narednih nekoliko dana, potvrdili su Danasu članovi njihovih izbornih štabova.

Prema našim nezvaničnim saznanjima iz DS, nedavno su i Tadić i Đilas razgovarali „oči u oči“, prvi put posle duže vremena.

Za sada su sve opcije otvorene, od toga da Đilas bude predsednik DS, Bojan Pajtić njegov zamenik, a Tadić dobije visoku funkciju, ali bez realne moći, poput mesta predsednika Političkog saveta, do obrnutog rešenja, da Tadić ostane lider, mada s manjim ovlašćenjima nego do sada, a da Đilas i Pajtić dobiju odrešene ruke za reformisanje stranke.

Na to koliko je sve neizvesno, ukazuju spekulacije među funkcionerima DS srednjeg ranga da čak može doći do otkazivanja Izborne skupštine zakazane za 10. novembar, jer je Tadiću i Đilasu potrebno više vremena za dogovor koji bi smirio strasti i sprečio ozbiljnije podele ili cepanje stranke.

Ipak, ni jedan ni drugi za sada ne odustaju od predsedničkog mesta, mada, i to baš zbog mogućnosti dogovora, još nisu formalno prihvatili odluke lokalnih odbora stranke da ih kandiduju. Rok za podnošenje kandidatura za funkcije u DS – za predsednika, potpredsednike, te članove Glavnog, Statutarnog i Nadzornog odbora ističe sutra u ponoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari