Mrkonjić: Jeljcin nas je izdao, ali Putin sigurno nije 1Foto: EPA ALEXEI NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN POOL

Nekadašnji saradnici predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića ne veruju u zapisnike koje je biblioteka bivšeg američkog predsednika Bila Klintona objavila, a na osnovu kojih se može zaključiti da je sa uklanjanjem Miloševića, pored Zapada, bio saglasan i predsednik Rusije Vladimir Putin i poručuju da je neophodno konsultovati i ruske izvore.

Počasni predsednik SPS-a i saradnik Slobodana Miloševića Milutin Mrkonjić kaže da ne veruje tim pričama, uz komentar „znam da nas je Jeljcin izdao, ali Putin sigurno nije“.

– U to sam ubeđen. Sloba u Hagu nikada nije spominjao ništa od tih stvari. Ja sam u Hagu bio trideset puta, kad god sam ga pitao, kaže „ništa Rusi“. Da su ga pustili da ode da završi sa lečenjem u Rusiji, on bi možda i preživeo. Klintonu ne verujem ništa, to je klasičan ubica, ortodoksni ubica – ističe Mrkonjić i dodaje da su oni (Amerikanci) ubili Slobodana Miloševića, a da je Vladimir Putin bio krajnje korektan u to vreme, kao i danas.

Živadin Jovanović, nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije u periodu od 1998. do 2000. godine, kaže da nije pročitao zapisnik objavljen u biblioteci Bila Klintona, ali da je neophodno konsultovati i neke ruske izvore, kako bi se utvrdilo da li su navodi tačni.

– Osnovno je da Rusi potvrde ili demantuju te navode. Meni nije poznato ništa od toga, ali pošto se to prezentuje kao oficijelni američki izvor o kontaktima na najvišem nivou između Amerike i Rusije, mislim da bi bilo potrebno tražiti odgovor od portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Predsednika SPS-a Ivicu Dačića takođe smo kontaktirali radi komentara zapisnika objavljenih u Klintonovoj biblioteci, ali je on po ustaljenom običaju pročitao i ignorisao poruku novinara Danasa na „Vocapu“.

Podsetimo, naš list je u jučerašnjem izdanju objavio tekst na osnovu nove grupe dokumenata koje je objavila biblioteka Bila Klintona, iz vremena kada je on bio na čelu SAD-a. Među deklasifikovanim dokumentima nalaze se i neki koji bacaju novo svetlo na događaje u Beogradu od petog oktobra 2000. godine i njihov karakter.

Prema transkriptima, američki predsednik pozvao je telefonom posle održanog prvog kruga izbora u SR Jugoslaviji, 30. septembra 2000. godine ruskog predsednika Vladimira Putina i zamolio ga da razgovaraju o Jugoslaviji. U telefonskom razgovoru Klinton je rekao Putinu da „gotovo svi prihvataju činjenicu da je opozicija pobedila na izborima“.

Na osnovu zapisnika Putin je u jednom momentu rekao da je „pravo vreme da Milošević napusti scenu“.

– Želim da bude jasno da ne odstupamo ni sa jednog pravca u saradnji sa vama kao našim partnerom. Ali želeo sam da znate da je pravo vreme da on (Milošević) napusti scenu. Nisam siguran da će to učiniti – zaključio je ruski predsednik.

On je zatim razrađivao ideju da opozicija pristane na drugi krug, ali da bude sigurno da će Koštunica da pobedi u drugom krugu.

– Miloševiću bi preostala samo jedna šansa, to je izborna krađa, a niko ne može sa sigurnošću da kaže da će pokušati da pribegne toj akciji ili garantuje da neće – primetio je Putin.

On je predložio da Moskva pruži veoma jasnu podršku kandidatu opozicije.

– Mogli bismo pozvati lidera opozicije u Moskvu. Tada bi se ovde s njim sastao Ivanov, naš ministar spoljnih poslova. Verovatno bih i ja mogao da ga pozovem i razgovaram s njim telefonom – naveo je Putin.

Dvojica predsednika su se na kraju dogovorila da ostanu u kontaktu tim povodom i da prouče još neka rešenja, tako da je mogućno da ovo nije poslednji razgovor o Miloševićevoj sudbini i događajima od pre 20 godina, petog oktobra 2000. godine.

Vučić čestitao rođendan ruskom kolegi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče predsedniku Rusije Vladimiru Putinu 68. rođendan. „Ekselencijo, dragi prijatelju, primite moje rođendanske čestitke, uz iskrene želje za dobro zdravlje, kako biste mudro i istrajno vodili Rusku Federaciju putem uspeha i blagostanja, snažeći njen ugled i uticaj u svetu“, naveo je Vučić u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari