Na dan obeležavanja „Požarevačkog mira“ palo pomirenje 1

Kako smo pre mesec dana najavili mogućnost da se u dogledno vreme, na osnovu preporuke vrha stranke, požarevački naprednjaci pomire, to se minule subote zvanično i desilo.

Šta više, dan pomirenja među naprednjacima nije slučajno izabran jer se toga dana uveče na požarevačkom brdu Tulba obeležavala 300 godina od potpisivanja „Požarevačkog mira“. Simbolično, nekoliko sati pre jubileja „Požarevačkog mira“u prostorijama Gradskog odbora SNS-a potpisan je protokol, koji ima značaj zvaničnog pomirenja više meseci zavađanih naprednjaka podeljene u dve sruje, o lojalnosti i podršci politici predsednika Aleksandra Vučića i SNS-u, kojim su se obavezali da će u narednom periodu isključivo raditi u ineresu ostvarivanju državnih, lokalnih i stranačkih interesa, a ne sitnosopstveničkim i ličnih.

Protokol su potpisali predsednik GrO SNS i aktuelni gradonačelnik Bane Spasović, kao i četri, od pet potpredsednika stranke i 28 od 32 odbornika koje SNS ima u gradskom parlamentu. Neki nisu potpisali zbog toga što su na odmoru, a neki, kako kaže naš izvor, iz razloga „što tvrde pazar“, tj što kupuju vreme kako bi videli razvoj novonastale situacije.

Tim činom rešen je više mesečni vakum u radu Gradskog odbora SNS-a i, do ovog potpisivanja, otežani rad gradske vlasti. Kriza u SNS-u ogledala se u tome što je gradonačelniku Spasoviću jedan deo odbornika SNS i većina članova Gradskog veća,otkazao poverenje otvoreno tražeći njegovu smenu zamerajući mu slabu komunikaciju i loš rad, kao i to da se okružio „lošim“ savetnicima koji ga pogrešno izveštavaju i savetuju. I sam gradski odbor bio je podeljen pošto su Spasoviću, kao presedniku odbora tri od pet potpredsednika okenula leđa i dobar deo predsednika Mesnih odbora. Zbog tih podela vrh stranke poslao je dvojicu kordinatora da rešavaju stvar koji nisu to uradili, već su svrstajući se na jednu stranu tražili da se odbor raspusti i da se uvede povereništvo.

Međutim, to se nije desilo zaslugom predsednika Vučića koji je primio i saslušao ptedstavnike sukobljenih stranaka i predložio da se, ako mogu pomire, ili da održavanjem unutarstranačkih izbora reše tu situaciju. Taj Vučićev pedlog usvojio je i Izvršni odbor na sednici održanoj u Novom Sadu gde je požarevačkim naprednjacima jasno rečeno šta da čine. Te smernice Izvršnog odbora očigledno imale su odjeka među zavađenim naprednacima i nakom mesec dana razgovora i pregovora među njima, došlo je do zvaničnog pomirenja.

Kako nam je rekao naš izvor iz SNS-a, koji nije želeo da mu se objavljuje ime iz razloga što im je izričito zabranjeno da daju izjave medijima, dogovoreno je da se zbog interesa same stranke prevaziđu sve nesuglasice i da se zakopaju ratne sekire, kako bi mogli da se okrenu radu jer ih u narednom periodu čeka puno posla, kao što su izbori za Savete Mesnih zajednica. –Svi smo izneli svoja viđenja stvari i nakon toga izvukli zajedničke zaključke. Dogovorili smo se da u narednom periodu poboljšamo međusobnu komunikaciju, posebno sa predsednikom odbora i gradonačelnikom, da sve nesuglasice rešavamo unutar stranke, da postepeno uspostavljamo međusobno poljuljano poverenje i da se okrenemo radu, kako stranačkom tako i u rešavanju nagomilanih gradskih problema. Još smo se dogovorili da merilo napredovanja članova i funkcionera stranke, isključivo, bude rad a ne preporuke od nekoga. Ujedno smo zaključili da oni koji su slabo radili ili štetili intetesima stranke snose konsekvence. Taj dogovor verifikovali smo zajedničkim potpisom protokola koji smo prosledili vrhu stranke-otkriva nam naš izvora detalje koje su prethodili pomirenju.

Potvrdu istinosti našuh informacija je i objava na fejsbuk stranici požarevačkog SNS gde se kaže da su u poseti Izvršnom odboru stranke u ponedeljak bili predsednik GrO SNS, Bane Spasović i njegovi saradnici potpredsednik odbora Ivan Jović i odbornik Boban Živanović, koji su važili kao glavni pobunjenici i predvodnici druge struje.- Gradski odbor Srpske napredne stranke Požarevac organizovaće u narednim mesecima niz aktivnosti, sa cilјem dalјeg unapređenja rada stranke na lokalu, dogovoreno je na današnjem sastanku u sedištu Srpske napredne stranke u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić i potpredsednik Luka Petrović, dok je delegaciju Gradskog odbora Požarevac predvodio predsednik Bane Spasović. Dogovoreno je da Gradski odbor Požarevac organizuje niz akcija u narednom periodu, radi dalјeg popularisanja ideja i programskih cilјeva Srpske napredne stranke. Jedan od najznačajnijih događaja za Gradski odbor Požarevac u narednim mesecima svakako će biti dolazak predsednika SNS – a i Republike Srbije Aleksandra Vučića u Požarevac, koja je najavlјena na današnjem sastanku. Odlučeno je da se započene sa pripremama za oranizaciju posete. Izvršni odbor srpske napredne stranke pružiće svu potrebnu podršku radu Gradskog odbora i organizaciji i sprovođenju pomenutih aktivnosti-navodi se u objavi.

Ovom objavom I fotografijom čelnika poažarevačkog SNS I vodećih ljudi Izvršnog odbora SNS-a stavljena je tačka na višemesečnu sagu oko unutar stranačkih sukoba među požarevačke naprednjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari