Svetski dan slobode štampe obeležen je juče kod Spomenika čitaču novina u Pionirskom parku, gde su Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije organizovali akciju Pet minuta gromoglasne tišine.

Kako je ovaj dan prilika za podsećanje na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu, Nino Brajović, predsednik UNS-a, rekao je okupljenima da se mora priznati da u Srbiji još nema slobodnih medija i da će tako ostati sve dok su „strah, nezainteresovanost i sujeta iznad zajedničkih problema i interesa“.

On je podsetio da još nisu uhapšene ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao da ni posle 15 godina nisu rasvetljene okolnosti pod kojima je stradala Dada Vujasinović. Brajovićje dodao i da se „ponovo suočavamo s drakonskim kaznama protiv novinara“, kao u slučaju Dragane Kocići Timošenka Milosavljevića, novinara Narodnih novina iz Niša.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija Nezavisnost pozvali su medije i novinare da u pet do 12 časova „isključe ton i zamrače ekran i da ‘minutom gromoglasne tišine’ pokažu da će se i u teškim mesecima koji dolaze boriti za profesiju“.

Pojedine nevladine organizacije ocenile su da mediji dočekuju Svetski dan slobode štampe u tmurnom okruženju i da su od početka godine u svetu većubijena 22 novinara. Svetska asocijacija novina podsetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom sveta u 2008, navodeći da ih je 70 ubijeno, 673 uhapšeno, a 125 zadržano u zatvoru.

Izvršna direktorka američke nevladine organizacije Fridom haus Dženifer Vindzor ocenila je da se novinarska profesija danas bori da preživi, kako zbog pritisaka vlasti i drugih moćnika, tako i zbog ekonomske krize.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je Svetski dan slobode štampe 1993. godine kako bi podsećala na pravo na slobodu izražavanja, ali i na hrabre novinare koji su tokom izveštavanja poginuli ili su završili u zatvoru. Sloboda štampe smatra se kamenom temeljcem ljudskih prava i garancijom drugih sloboda.

 

Atmosfera za obračun s neposlušnima

NUNS i Granski sindikat medija Nezavisnost saopštili su da su „novinari u Srbiji prinuđeni da po 15. put pitaju ko je naredio i ubio Dadu Vujasinović, deseti ko je naredio i ubio Slavka Ćuruviju i osmi put ko je naredio i ubio Milana Pantića“. Oni navode da su novinari u suočeni sa „teškom ekonomskom krizom koja ih može ostaviti bez posla, a profesiju učiniti nevoljnom sluškinjom politike i kapitala“. Ova udruženja upozoravaju da je ekonomska kriza „dobar izgovor korumpiranoj vlasti na svim nivoima i bahatim novobogatašima da se obračunaju sa neposlušnim novinarima i njihovim medijima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari