Oko ove ocene saglasni su sagovornici Danasa iz DS i LDP, ali i politički analitičari, dok predstavnici SNS i SPS vide stvari znatno drugačije.

„Vučić i Dačić bi danas da budu Đinđić. Možda oni i imaju ogromnu energiju, poput ubijenog premijera, ali je samo Zoran znao šta će s tom energijom kreativno i vizionarski da radi. Zato nije normalno i čak zvuči uvredljivo poređenje čelnih ljudi SNS i SPS sa pokojnim liderom DS“, kaže za Danas Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke, koji podseća da je Vučić nekada svoje govore počinjao sa „Dragi Slobo“, a relativno nedavno obećavao da će Bulevar Zorana Đinđića na Novom Beogradu preimenovati u „Bulevar Ratka Mladića“.

Nikolić kaže i da je tačno da je deset godina od ubistva Zorana Đinđića njegova politika dobila punu potvrdu u realnosti. „A gde je danas politika koju je doskora vodio Vučić? U istoriji pogrešnih poteza“, kaže Nikolić, a na pitanje kako gleda na to što Ružica Đinđić poredi energiju svog ubijenog supruga sa energijom Aleksandra Vučića, Dejan Nikolić kaže da je uveren da je ta rečenica izvučena iz konteksta.

Bojan Đurić, član Predsedništva LDP, kaže za naš list da to što se Dačić i Vučić danas porede s Đinđićem predstavlja dokaz nezrelosti i potrebe da opravdaju svoju poziciju. „Takve paralele su besmislene i šta uopšte znači da ih treba pohvaliti zato što im je trebalo deset godina da shvate ono što je Đinđić radio. Danas bi on opet bio ispred svih njih za svetlosnu godinu. Kada danas Dačić ili Vučić ponove poneku Đinđićevu rečenicu, onda to, sa bagažom koji oni imaju, deluje kao farsa“, smatra Đurić.

Na pitanje Danasa imaju li smisla poređenja Vučića i Đinđića, kada se zna da je lider SNS bio jedan od najžešćih oponenata ubijenog premijera, funkcioner naprednjaka Zoran Babić odgovorio nam je kontrapitanjem. „Pitam ja vas kako to da mnogi koji su bili protiv Aleksandra Vučića, a tu mislim i na predstavnike DS i deo javnosti, sada podržavaju sve što radi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, dovođenja stranih investicija i reformi. Mi živimo u sadašnjosti. Zaista se ne bih vraćao u prošlost“, kaže Babić.

„Kažu da vreme čini čoveka. A protok vremena je uticao da su mnogi političari promenili mišljenje o Đinđiću, o Srbiji, o socijalistima. Da nije ubijen, Đinđić bi danas bio partner svojim bivšim rivalima. On je imao hrabrosti da provocira, da govori ono što su mnogi smatrali za jeres. Filozof po obrazovanju, dobro je znao da je reč najubojitije oružje. Zato se njegova reč i danas uvažava“, kaže za Danas Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, odgovarajući na pitanje da li su umesna poređenja Dačića i Vučića sa Đinđićem.

Politički analitičari smatraju da je ovakav odnos SNS i SPS prema sećanju na Zorana Đinđića zapravo rezultat njihovih zaokreta u političkom životu, ali i pokušaj da se „dodvore“ javnom mnjenju i pobegnu od odgovornosti od kosovske politike pozivajući se na prvog demokratskog premijera Srbije.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže za Danas da u sadašnjem odnosu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića prema sećanju na Zorana Đinđića „ima malo licemerja i naknadne pameti, a malo iskrenog suočavanja s kontekstom“. „Ima onih koji će se oduševiti takvim njihovim izjavama, mnoge će to skandalizovati, a treći će osuđivati. Više je faktora koji su doveli do takvog odnosa Vučića i Dačića prema Đinđiću, ali nisu svi jednako za osudu“, navodi Vukadinović.

Razlozi za takav obrt, prema njegovim rečima, kreću se od „političkog pragmatizma i oportunizma“, odnosno Vučić i Dačić se sada približavaju stavovima Đinđića jer su napustili i promenili svoja prethodna uverenja. „Ima malo i želje da se dodvore javnosti, malo i marketinga, ali verujem da su jednim delom i sagledali iz drugog ugla kontekst u kojem je Đinđić delovao i pokazali malo više razumevanja“, objašnjava Vukadinović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ističe za naš list da su stavovi lidera SNS i SPS posledica političkog zaokreta koji su napravili, odnosno „počeli su politički da evoluiraju i u toj evoluciji došli su do tačke da su u političkom smislu bliski sa Đinđićevim idejama“.

„Pozivanje na Zorana Đinđića predstavlja i jednu vrstu medijsko političkog alibija za poteze koje treba da povuku, a koji bi bili nepopularni. Tu, pre svega, mislim na kosovsku politiku. Lakše se beži od odgovornosti tako što će se citirati Đinđić nego kada bi sami sebi nešto pripisali. Đinđić je kao maska za sopstvene političke odluke, koje su nepopularne u očima biračkog tela“, napominje Stanković.

Bulevar

Na pitanje da li SNS i dalje ostaje pri ranijem stavu da treba skinuti natpis „Bulevar Zorana Đinđića“, Zoran Babić kaže da „naprednjaci nikada neće biti protiv odluke koju su doneli građani Srbije“.