Narodna stranka: Hitno sprečiti uništavanje Gradske tržnice u Kragujevcu 1Foto: Vikipedija/Vanilica

Gradski odbor (GO) Narodne stranke (NS) u Kragujevcu upozorio je danas na dugotrajno uništavanje kompleksa Gradske tržnice i zatražio hitnu izmenu projekta rekonstrukcije objekta izgrađenog 1929. godine, koji se nalazi pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Rekonstrukcija Gradske tržnice је primer nefunkcionisanja institucija, zbog čega ceh plaća kulturna baština Srbije i građani Kragujevca, ističe se u saopštenju GO NS.

Ni činjenica da je zgrada Gradske tržnice objekat od posebnih vrednosti u okviru prostorne kulturno-istorijske celine Staro gradsko jezgro Kragujevca, koja je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, nije sprečila gradske čelnike da pristupe rekonstrukciji objekta bez javno izloženog projekta, navodi se u saopštenju i podseća da je investitor projekta JKP Šumadija podigla kredit od 2,5 miliona evra za rekonstrukciju objekta, pri čemu je u zalog stavljena hipoteka upravo na zgradu Tržnice.

Narodna stranka naglašava kako zbog toga zahteva „hitnu izmenu projekta rekonstrukcije Gradske tržnice koja bi uključivala brisanje hipoteke sa Gradske tržnice i prenošenje na drugo sredstvo obezbeđenja, rušenje napravljenih betonskih bunkera koji vidno narušavaju celovitost objekta, prenamenu besmislene garaže u prostor koji bi služio za potrebe Gradske tržnice, zatvaranje Ulice Vuka Karadžića za saobraćaj, uz uvođenje režimskog saobraćaja za potrebe stanara i dostavnih vozila tržnice.

Takođe, zahteva se i nalaženje adekvatnog rešenja za nadstrešnicu pijačnih tezgi koje potpuno zaklanjaju vizure ka zadnjoj fasadi Gradske tržnice.

Narodna stranka podseća da je „vreme predviđeno za rekonstrukciju odavno prošlo, a rok za završetak radova već nekoliko puta produžavan“.

Prvi plan završetka radova je bio decembar 2020. godine ističe se u saopštenju i dodaje da tabla sa tim datumom i dalje stoji ispred zgrade Gradske tržnice.

Taj rok pomeren je za 12. jul 2021. godine, a pošto ni on nije ispoštovan, rok je po treći put produžen do kraja tekuće godine. Jasno je da ni taj rok neće biti ispoštovan i da trenutna gradska vlast nije u stanju da ovu rekonstrukciju uspešno okonča, navodi se u saopštenju GO NS Kragujevca.

U saopštenju se ističe da je grejs period za otplatu kredita prošao i u julu je stigla prva rata za naplatu u iznosu od 30.000 evra, a radovi nisu završeni.

Ne samo da nisu završeni već je situacija još gora nego pre početka rekonstrukcije, a posebno zabrinjava činjenica da danima i mesecima unazad nema radnika na gradilištu. Postavlja se pitanje ko će da plaća rate kredita, kada je biznis planom predviđeno da se kredit isplaćuje prihodom tržnice.

Narodna stranka naglašava da je u ovom trenutku prioritet da se monumentalni istorijski spomenik, koji se nalazi u sistemu zaštite spomenika kulture, sačuva od daljeg propadanja i preduzmu hitne neophodne mere da se rekonstrukcija uspešno privede kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari