Među više od 5.000 obolelih i 15 preminulih nalaze se i zdravstveni radnici. Zbog toga posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu medicinara koji, uz decu, spadaju u visoko rizičnu grupu jer prvi dolaze u kontakt s najtežim bolesnicima i bolestima.

Zato se Narodna stranka zalaže da se zdravstvenim radnicima iz ove grupe isplaćuje pun iznos zarade u slučaju bolovanja, umesto što im se, prema sadašnjem zakonu, odbija više od trećine plate.

Zdravstveni radnici neretko i bolesni dolaze na posao jer im se za odsustvovanje zbog bolovanja odbija trećina plate. Na taj način se povećava rizik za širenje raznih vrsta zaraza, a ujedno se i produžava vreme oporavka“, izjavila je član Odbora za zdravstvo Narodne stranke Mirjana Zlatković Švenda.

Kada se ovome doda i činjenica da su plate lekara neznatno više u odnosu na prosečni lični dohodak u Srbiji, koji je u januaru ove godine, prema zvaničnim podacima, iznosio 420 evra, jasno je zašto je toliko povećan odliv naših lekara u inostranstvo, upozorila je ona.

Ona, takođe, ističe da se epidemija neće zaustaviti dok se ne preduzmu ozbiljne mere koje podrazumevaju pre svega vakcinaciju dece, a onda i proveru imuniteta i, ukoliko on nedostaje, vakcinaciju odraslih.