Narodna stranka: Ne upisujemo se u četnike 1945. 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Odluku o mogućem učestvovanju u sutrašnjem (utorak) radu Skupštine Srbije predstavnici opozicionih stranaka koje bojkotuju rad republičkog parlamenta trebalo bi donesu do danas (ponedeljak) i da je saopšte zajedničkim obraćanjem javnosti.

Za sada je neizvesno da li će bojkot parlamenta nakratko biti prekinut, a kako je Danasu rečeno postoje dve opcije ili da se poslanici iz skupštinskog hola tokom trajanja sednice parlamenta izjasne o vladinim uredbama i odlukama donetim tokom vanrednog stanja, ili da to učine iz skupštinske sale kako bi i oni koji nemaju kod svojih kablovskih operatera nezavisne televizije saznali šta misli opozicija.

Pre zajedničke odluke, kako je Danasu rečeno, sve stranke, članice Saveza za Srbiju o načinu učešća u rad parlamenta, izjasniće se pojedinačno, na svojim stranačkim organima. Prva je to učinila Narodna stranka Vuka Jeremića na sednici Predsedništva.

Na sastanku predsedništva Narodne stranke, koji je trajao puna tri sata, doneta je odluka da se u utorak ne ulazi u skupštinsku salu i da se nastavlja bojkot parlamenta. Za odluku o nastavku bojkota bilo je 15 članova  predsedništva, dok je troje smatralo da ne bi bili loše da se čuje glas opozicije i sa govornice iz sale.

„Ipak smo odlučili da nastavljamo bojkot, jer već godinu dana bojkotujemo parlament i ulazak sada u salu bio bi ravan ulasku u četnike 1945. godine. Tu odluku ćemo saopštiti kolegama iz SZS“, kaže izvor Danasa.

Prema našim izvorima, Dveri se zalažu za ulazak u salu. Sa adrese Informativne službe Saveza za Srbiju poslat je poziv medijima za konferenciju za štampu na stepenicama Skupštine, danas (ponedeljak) u 12 sati, što govori da je prevladala odluka o neulasku u salu.

Ranije je mogući povratak najavio Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, rekavši da je pandemija korone i vanredno stanje dovoljan razlog da se razmatra mogućnost povratka u salu.

Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, kaže da poslanici ove stranke neće prekinuti bojkot. „Nema promena u odnosu na dosadašnje stanje“, kratko za Danas ističe Stevanovićeva.

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, ističe da odluka o vraćanju poslanika DS na sednicu koja je zakazana za utorak, u nedelju u vreme pisanja ovog teksta još nije doneta.

„Tu odluku donosi zajedno predsedništvo DS i poslanički klub. Očekujemo sastanak sa predsednikom Demokratske stranke koji bi trebalo da nas izvesti o novom političkom pravcu. Demokrate su, podsećam, donele odluku o bojkotu i mi ćemo tu odluku poštovati sve dok je ona na snazi“, navodi Božović za Danas.

I Boško Obradović, lider Dveri, za Danas kaže da odluke još nema. „Odluku ćemo doneti tokom dana. I očekujem da to bude zajednički dogovor srpske opozicije koji će biti zajednički obnarodovan“, ističe Obradović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković za RTS je navela da će poslanici na predstojećoj sednici skupštine planiranoj za utorak, 27. april, raspravljati samo po tačkama dnevnog reda, kojih bi, kaže, trebalo da bude oko 45. Ona je navela da će zasedanje biti pod posebnim uslovima zbog korone i da će se paziti na svaki detalj.

„Mere koje važe u državi, jer vanredno stanje nije ukinuto, biće na snazi, a to su merenje temperature, dobijanje zaštitnih sredstava, maski i rukavica, odstojanje za poslanike, sedenje na svakom drugom mestu…“, istakla je Gojkovićeva.

Na predlog Vlade Srbije poslanici bi u utorak trebalo da potvrde odluku o proglašenju vanrednog stanja, kao i sve uredbe sa zakonskom snagom koje je donosila uz potpise predsednika države i premijerke.

Zajednički nastup Čomićeve i Đurišića

Iz Ujedinjene demokratske Srbije najavljeno je da će poslanici koji su pristupili ovoj koaliciji zajednički nastupati na sednicama Skupštine. Sem poslanika Stranke moderne Srbije (bivših DJB) Tatjane Macure, Aleksandra Stevanovića, Vladimira Đurića, te poslanika LSV predvođenih Nenadom Čankom, u tom bloku biće i poslanica DS Gordana Čomić, te poslanik SDS Marko Đurišić. Iz UDS je najavljeno da će zahtevati da sednica počne minutom ćutanja za preminule od virusa korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari