Narodna stranka: Spor proces pregovaranja sa EU 1

Narodna stranka ocenila je danas da je proces pregovora sa Evropskom unijom rekordno spor, uprkos ustupcima datim u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

Evropske integracije teku sporo zbog korupcije i katastrofalnog stanja u pravosuđu, što je potvrđeno i u jučerašnjim izjavama najviših zvaničnika EU, ističe se u saopštenju Narodne stranke. Dodaje se da je najbolji dokaz sporosti evropskih integracija je sinoćnje otvaranje samo dva poglavlja od planiranih pet.

To su potvrdile i kritike iz Evropske unije, odakle je jasno poručeno da se otvaranje poglavlja ne može postići bez opipljivog fokusiranja na vladavinu prava i da Srbija mora da ostvari napredak u nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i sprečavanje pranja novca.

Narodna stranka poziva na odgovornost Vladu Srbije i ministarku pravde Nelu Kuburović i ceo njen tim, jer je izgubljena 2017. godina i nije učinjen nijedan korak napred u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Srbija je za četiri godine pregovora otvorila samo 12 poglavlja, dok je Crna Gora za pet i po godina otvorila 30 poglavlja, ističe se u saopštenju. Ovim tempom, ocenjuje Narodna stranka, Srbija ne može da ispuni obaveze za potencijalno buduće članstvo pre 2040. godine, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ćemo biti spremni do 2018. godine.

Narodna stranka se zalaže za imenovanje specijalnog tužioca za visoku korupciju, donošenje zakona o poreklu imovine, kao i za efikasno i potpuno nezavisno pravosuđe od uticaja političkih partija, tajkuna, i izvršne vlasti, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari