Narodna: Vlast novim nametima ograničava razvoj preduzetništva 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da vlast novim Zakonom o porezu na dohodak namerava da preduzetnicima uvede nove namete i istovremeno ograniči razvoj i napredak prvenstveno IT sektora.

„Predloženo uvođenje ’testa samostalnosti’ preduzetnika čini složenijim već dovoljno administrativno komplikovani sistem poslovanja preduzetnika, a pritom uvodi pravnu i finansijsku nesigurnost u domaće preduzetništvo“, rekao je Jovanović televiziji Naša.

Jovanović je istakao da vlast uvodi nove mehanizme za oporezivanje preduzetnika i do čak 85 odsto.

„Novi nameti će najviše pogoditi preduzetnike koji posluju sa inostranstvom, pre svega one iz IT sektora, jednog od retkih u kojem mi prodajemo svoje znanje, a nismo jeftina radna snaga“, rekao je Jovanović.

Pogodiće one, dodao je Jovanović, koji su odlučili da ostanu u Srbiji i da odavde rade za strane kompanije.

Jovanović je naveo da je izmenama zakona predloženo povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 dinara na 16.300 dinara.

„Program Narodne stranke, nedavno usvojen na stranačkoj skupštini, predviđa povećanje neoporezivog dela zarade na 30.000 dinara, kao i smanjenje davanja poslodavaca na neto zarade sa sadašnjih 61 odsto na 50 odsto, kao krajnji cilj“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari