Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 1Sombor; Foto: Tviter / @ObservoElMundo

Protesti Jedan od pet miliona održali su se večeras u oko 20 gradova i mesta u Srbiji.

Protesti se održavaju, osim u Beogradu, i u Kosovskoj Mitrovici, Požegi, Velikom Gradištu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Gornjem Milanovcu, Somboru, Prokuplju, Paraćinu, Kuli, Jagodini, Kraljevu, Inđiji, Pirotu, Vlasotincu, Župi…

U Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu, Apatinu, Loznici i Vršcu protesti „Jedan od pet miliona“ održani su u petak uveče.

U četvrtak su se građani okupljali u Kuršumliji, Trsteniku i Zrenjaninu.

Protest u Kragujevcu masovniji od prethodnih

Ovaj protest je drugačiji, ovo je protest za prava i budućnost naše dece, poručili su večeras Kragujevčani. Protest pod sloganom 1od5miliona organizovan je u Kragujevcu po peti put ove godine i bio je znatno masovniji nego prethodni, prenosi portal Pressek.rs.

Po već ustaljenoj praksi Kragujevčani, njih oko 4.000, su se okupili najpre na platou ispred Robne kuće u centru grada u 18 sati. Odatle su u protesnu šetnju krenuli Ulicom dr Zorana Đinđića, zatim Ulicom Nikole Pašića. Kolona se zatim Glavnom ulicom uspela do Saborne crkve, pa do Đačkog trga.

Na kraju protesne šetnje okupljenima pred Prvom kragujevačkom gimnazijom kratko se obratio Nebojša Veljković Guja, član organizacionog odbora kragujevačkog protesta, pomenuvši da je kragujevački protest organizovan i u znak podrške okupljenima u Kosovskoj Mitrovici.

Zatim je pred Kragujevčane stao dvadesetogodišnji sugrađanin Luka Krkotić, rekaviši da protestuje zato što neće da njegova majka ima penziju od 13.000 dinara, a da on mora da ide u inostranstvo kako bi mogao normalno da živi.

– Ne želim da mi preko televizije svake večeri lažu babu i dedu. Ne želim da predsednica vlade bude marioneta, da ministar policije bude keramičar, da ministar spoljnih poslova ne zna engleski. Ne želimo da Srbijom vlada ni Vučić, ni Tadić, ni iko, već zakoni, kazao je Luka Krkotić.

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 2
Foto: pressek.rs

Ako čovek nije hrabar može li da bude pošten, zapitala se zatim, Ljiljana Mijatović Teodorović, profesorka Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. U pitanju je jedna od troje profesora kragujevačkog Univerziteta, koji su među prvim potpisnicima proglasa Univerzitetske podrške protestima.

– Molim vas da ovo više ne zovemo protestnom šetnjom. Širom Srbije narod maršira ka slobodi. Ovo je marš koji će se završiti tako što ćemo vratiti otetu državu. Prvi korak je da on i oni moraju da odu, rekla je profesorka Mijatović, dodaviši da ovu vlast obeležavaju dve reči – lopovluk i laž.

Njene reči pratilo je skandiranje publike – izdaja, izdaja i lopovi, lopovi.

Zatim su Kragujevčani minutom ćutanja odali počast Staniki Gligorijević, ženi koja je poginula u nesreći koju je izazvao vozač Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Na posletku okupljenim demonstrantima se obratio pisac Marko Vidojković, koji je svoj govor počeo rečima – Vi ste meni očitali lekciju iz građanskog aktivizma.

– Danas je istorijski dan, danas je Kosovska Mitrovica ustala protiv Aleksandra Vučića, a svi znamo, braćo i sestre da je to početak kraja, rekao je Vidojković, navevši između ostalog da u Srbiji još uvek ima snage da se vrati demokratija.

Pored lokalnih političara, koji su i ovoga puta šetali sa Kragujevčanima bez stranačkih obeležja, u koloni je bila i Sanda Rašković Ivić.

Na kraju okupljanja pročitan je i spisak gradova u kojima se sve protestuje. Naredni protest u Kragujevcu zakazan je za subotu, 9. februar.

https://www.facebook.com/pressek/videos/824141437928819/?__tn__=kC-R&eid=ARDEZp1ttzY6clS4CjkJSPLx930funsGPRe3fvUD_dFW8ROz-WmkIZBZmkGepZz0Qi3NoxH5p3Rdj0mb&hc_ref=ARQquA979ND7ot0gNzpN7-fZuK-vx07gFd4flgpLx776-iijb1HhikGzUyBGB6j8N6U&__xts__[0]=68.ARBMnIfy-ourwQhqXAzOqHZf0oVhOjqrtee3f-DKtjgtwghCBx_p43E2GrAZpo4J843EJnWjP9-zlNqGmUDi_3q3GHiOihxbspfPkpMKybNQ3K_kEAQ5BcmE2P7Y5lnmm1mXocqXSt6zMsMK3Cadc8HMWpdgLvMUlzrH6k1MX_l6gI0yKTn6fy2HMuQF7CdCQiAYnBTqeBeofxZM6oyID51WC23-QEHjGCztORHRyaiC8_1W62Eq2XmxFPC9rueqJd24N2AtsSS8Sbqzmo2XzVc5xUJo4RDgcwXxAsPJbypHURvqqgWVLgMR4XcsU8vS2S6lk3Q4bzmZtB28jvNj3KZ0eRkuenqsK49RG6vA3sa603b8AgrBygUYtWh7cQkmnw

Po treći put u Prokuplju građanski protest

Večeras je u Prokuplju na Trgu Topličkih junaka održan treći protest građana protiv režima Aleksandra Vučića, prenosi agencija Beta.

„Došlo je vreme da rukovodeća mesta u državi preuzmu obrazovani i pošteni ljudi“, rekao je okupljenima student iz Prokuplja Predrag Lukuć i dodao da mladi više neće odlaziti u inostranstvo.

„Shvatili smo da oni upravo to i žele,  kao bi mogli da rade šta hoće i kako ne bi imao ko da ih smeni sa vlasti, kazao je Lukić.

Organizatori su pozvali da im se na protestima, koji se u znak podrške beogradskim „Jedan od pet miliona“ u  Prokuplju održavaju svake subote, pridruže lekari, profesori i drugi obrazovani ljudi.

Takođe su pozvali da im se priključe i svi nazadovoljni gradjani aktuelnom vlašću korumpiranih ljudi kojima je lična dobit jedini interes i ništa im ne znači pripadnost bilo kojoj partiji samo da su oni na vlasti.

„Dosta nam je istih ljudi, prelatača, koji prelaze iz jedne u drugu partiju zarad lične koristi, poručili su okupljeni .Večeras su ranijim zahtevima za smenu aktuelnih gradskih funkcionera SNS i njihovih koalicionih partnera, pridodata i dva nova.

Okupljeni traže „da cenu rada formiraju inostrani poslodavci i radnici u njihovim fabrikama a ne političari i besplatan gradski prevoz za sve učenike i penzionere“.

Noseći transparente na kojima je pisalo „lopovi i nećemo sendviče“ sa pištaljkama, učesnici protesta su prošetali glavnom prokupačkom ulicom do zgrade Doma kulture.

Nakon toga su na vratima zgrade Gradske uprave zakačili svoje pisane zahteve i poručili da će se i sledeće subote okupiti na istom mestu.

Protest u Somboru

Građanski protest i u Kuli

Prvi građanski protest „Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne vlasti održan je večeras u Kuli, a okupilo se oko 300 ljudi, javlja agencija Beta.

Građani su nosili pištaljke i transparente „Neću da preživljavam, hoću da živim“, „Ja svoju diplomu nisam kupila“.

Nakon okupljanja u centru, građani su prošetali centralnim gradskim ulicama.https://twitter.com/nasemesto/status/1091773442381303808

I Apatin ustao protiv diktature

U petak je u Apatinu po prvi put održana protestna šednja pod nazivom „1 od 5 miliona“.

Pred velikim brojem građana na početku skupa je istaknuto da je suština ove borbe da se kroz proteste stvore grad, opština i država u kojoj svako ima pravo da slobodno misli i da slobodno iznese svoje stavove.

Apatinci su se pridružili zahtevima koji su izrečeni širom Srbije u prethodna dva meseca i naglasili da je „zahtev svih zahteva“ ostavka predsednika Aleksandra Vučića.

„Podržavamo zahteve za promenu sistema i vraćanje osnovnih demokratskih principa u ovo društvo, a koji su duboko narušeni prethodnih godina za vreme vladavine Srpske napredne stranke“, istaknuto je na skupu.

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 3
Foto: Bez straha

Kolona građana se sa platoa ispred Doma kulture, glavnom ulicom uputila ka zgradi opštine Apatin gde su pročitani zahtevi upućeni lokalnoj samoupravi.

U zahtevima se traži ostavka predsednika opštine Apatin Milana Škrbića i njegove zamenice Dubravke Korać, između ostalog, što ne vode politiku u interesu grada, već slušaju naređenja iz centara moći SNS-a poput onih u Somboru, Odžacima i Novom Sadu.

Takođe, istaknut je zahtev da se do 8. februara vrati klizalište iz Sivca koje pripada građanima opštine Apatin.

Zbog toga je pred vratima opštine, uz zahteve, simbolično ostavljen i par klizaljki za predsednika opštine.

Organizatori protesta UG „Bez straha“ iz Apatina najavili su da će naredna šetnja biti organizovana u petak 8. februara.

Građani Jagodine prvi put u šetnji

U Jagodini je večeras održan prvi protest građana ,,1 od 5 miliona“, a kolona od nekoliko stotina građana šetala je gradskim ulicama, uz zvužduke i povike ,,lopovi, lopivi“ prošla je pored Skupštine grada.

Na skupu u centru grada ponovljeni su zahtevi koji su već isticani na protestima u gradovima Srbije, pored smene aktuelne vlasti u Srbiji i očuvanja Kosova i Metohije, pridodat je zahtev za hapšenje i kažnjavanje ubica novinara Milana Pantića.

„Organizatori mirnih protesta u Jagodini nisu imali nameru da se u početku bave radom lokalne samouprave“, rekao je jedan od govornika Toni Stojanović i dodao da će se ubućuće i tom temom baviti.

Prvi put i u Vlasotincu

Stotinak Vlasotinčana, prema procenama organizatora, okupilo se večeras ispred opštinske zgrade kako bi iskazali nezadovoljstvo režimom Aleksandra Vučića i lokalne vlasti, javljaju Južne vesti.

Ovo je prvi protest “1 od 5 miliona” u Vlasotincu, naveo je Aleksandar Cvetković iz organizacije Građanski front, a večeras su razgovarali sa građanima kako bi definisali lokalne zahteve.

Večeras smo se organizovali prvi put da pričamo sa ljudima i utvrdimo konačnu listu zahteva koju ćemo izneti na sledećem skupu. Imaćemo 2 vrste zahteva – prva grupa usmerena je na republički nivo i promenu sistema, a druga će biti lokalni zahtevi koji će se odnositi na promenu lošeg rada lokane samouprave – rekao je Cvetković.

Sledeće okupljanje najavili su za subotu, 9. februar od 18 sati ispred opštinske zgrade.

https://www.facebook.com/juznevesti/posts/10156586272288961?__xts__[0]=68.ARCDEA1bVTz92CcwVLv68YqP2nazY-Q3eObOqYAR3b2jFeuM1TTOGBCaP2rdg4Otinvk25oKvmpWdzIuD7Md6S3G8hFUg2BW_oAEWWm6OaN-3jR64Fu7GbtKfssp3zGkAFFKgiB5OXat1LySFVVFl1fyoJdXElqX9C1qVARtD2n4o1lrtrGJfuRLP7SDAB1gDyO5QYiUyGo0empWHDUIU8lCJYe0Bjf3TI5mjcN2gZR46oU8GIPmXvM9-WaXt0XIcFNS1iV_hj7gLCrJln2Zd8ymsosxxO7KXbaVSZrMvovOkxiFR_gRwwycaxvXoj_K3G1VdyvM_wTniv3lV9dE&__tn__=-R

U Župi 70-80 ljudi

https://twitter.com/snovatica/status/1091779062731804675

Piroćanci i ove subote izašli na ulicu zbog lošeg stanja u Srbiji

Prvi put pod parolom „1 od 5 miliona“ od kada su izašli na ulicu, nekoliko desetina Piroćanaca se i ove subote okupilo na Trgu pirotskih ratnika, odakle je prošetalo centralnom pešačkom zonom. Nezadovoljni izveštavanjem lokalnih medija, okupljeni su se složili da ih je ujediinilo sveopšte loše stanje u Srbiji, prenose Južne vesti.

Uz zvuke pištaljki, sa ponekom parolom, Piroćanci, pojačani nekolicinom građana Dimitrovgrada i Babušnice, okupili su se i ove subote na centralnom trgu, da bi se, kako kažu, solidarisali sa svim ostalim protestima u Srbiji.

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 4
Foto: Južne vesti / Lj. F.

Razgovarali su o načinu kako da probude nezadovoljne sugrađane i poručili da je srž problema u izbornom sistemu.

– Dok se ne promeni izborni sistem neće se ništa promeniti. To je srž problema. Dvehiljaditih sam šetao zbog sebe, sada šetam zbog svoje dece – kaže jedan od Piroćanaca.

Toplo veče u gradu na Nišavi nije okupilo veliki broj Piroćanaca, ali se organizatori nadaju da će, s obzirom da neće odustati od protesta, u narednom periodu okupiti veći broj sugrađana.

Govorili su i o izveštavanju lokalnih medija u Pirotu, za koje su, po njihovim rečima nevidljivi i naglasili zatvorenost medija u ovom delu Srbije.

– Svesni smo da nas neće biti u medijima, važno je da gledamo Kontraviziju na našoj lokalnoj televiziji i servirane vesti – ironično poručuju okupljeni.

Nakon diskutovanja o tome kako da omasove protest, prošetali su pešačkom zonom i najavili sledeće okupljanje za sledeću subotu.

Oko 400 ljudi u Sremskoj Mitrovici

Večeras se i u Sremskoj Mitrovici okupilo oko 400 miliona koji su izneli pet zahteva.

Kako navode iz Mitrovačkog otpora, zahtevaju da se ukinu naknade za odbornicke mandate ili bar da se limitiraju na 5.000 dinara jer su među najvećim u državi.

„Tražimo da se ponište odluke grada, gradskog veća i gradonačelnika o poskupljenju usluga, toplifikacije, vodovoda i komunalija, jer rast poskupljenja ne prati rast primanja, ponižavamo se svaki dan, nas su na ulicu izveli prazni džepovi i glad. Hitnu isplatu svih zaostalih dugovanja prema svim preduzećima, pre svega mislimo na ustanove kulture, ali i sve ostale. Nema novca za radnike iz kulturnih ustanova, vrtića, prosvete, jer njihov novac ide na vaša namirenja“, istaknuto je mđu zahtevima.

U Sremskoj Mitrovici su tražili i da se ukine gradska odluka o naplati parkinga ispred bolnice i domova zdravlja, kao i da se zaustavi zloupotreba službenih vozila.

Požega: Podrška hrabrim ljudima u severnom delu Kosovske Mitrovice

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 11
Foto: Milunka Nikolić

Građani Požege su, na Trgu slobode, protestovali i večeras, trinaesti put od februara prošle godine, zahtevali ostavke lokalne i republičke vlasti i iskazali podršku protestu građana u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na svako pominjanje Aleksandra Vučića i Milana Božića (SNS), predsednika opštine Požega, negodovali su povicima „Uaa“ i duvali u trubice i pištaljke, pitajući Božića gde je 150 miliona dinara, koliko je DRI ustanovila da je opštinska vlast nezakonito potrošlila iz budžeta 2017. godine.

Oko 200 učesnika protesta, koji je organizovala „Inicijativa za Požegu“, nosili su transparente „Ako Zoka laže, DRI ne laže. Gde je 150 miliona?“, aludirajući na Zoricu Mitrović (SNS), predsednicu SO Požega, i „Pravda za Davida“.

Navodeći da su se „slobodni građani Požege ponovo okupili da pokažu da neće odustati od brobe protiv bahate i korumpirane vlasti“, Mirko Lalović je poručio da je „pravo na drugačije i slobodno mišljenje zagarantovano ustavom“.

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 12
Foto: Milunka Nikolić

Podsetivši na to da su požeški protesti počeli u februari prošle godine i da svoju duguvečnost duguju bahatoj lokalnoj vlasti, Aleksandar Divović, predsednik UO „Inicijative“, rekao je da bi se taj protest održao i u slučaju da se talas građanskih protesta nije raširio Srbijom.

„I prema standardima naprednjačke Srbije, lokalna vlast u Požegi je jedna velika anomalija, simptom i posledica naopake državne vlasti. To je razlog zašto, pored Požege, poslednjih meseci protestuju i drugi gradovi u Srbiji, ali“, kako je rekao „jedan grad se posebno izdvaja“.

„Večeras su hrabri ljudi sa severa Kosovske Mitrovice takođe na ulici. Kolikogod da ih je bilo na protestu, oni su primeri hrabrosti za ostatak Srbije. Od svega što je loše u naprednjačkom režimu, najgore je na severu Kosovske Mitrovice. Naši saborci iz Lokalnog fronta iz Kraljeva su krenuli da im se pridruže i te hrabre ljude pozdravljamo i podržavamo u njihovom suprotstavljanju zlu“, poručio je Divović, na šta su okupljeni reagovali povicima „Bravo“ i gromoglasnim apaluzom.Milan Majstorović, meštnin požeškog sela Prilipac, govorio je o problemima požeških sela u kojima je, kako je rekao, sve manje ljudi.

On je naveo da je na nedavnom Svetosavkom balu, koji je organizovala lokalna vlast, „bilo više policajaca, nego prosvetnih radnika“, zbog straha da će se na tom događaju pojaviti aktivisti „Inicijative“ i drugi građani, koje su govornici na prošlom protestu pozvali da dođu na taj, kako je tada rečeno „svetosavski krkanluk o trošku svih Požežana“.

Protest u Rumi

Protesti nastavljeni u još dvadesetak gradova u Srbiji (FOTO, VIDEO) 13
Foto: Đani Bardoti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari