Građanski protesti održani u Kuršumliji, Zrenjaninu i Trsteniku 1Foto:M.Pudar

Večeras su protesti Jedan od pet miliona održani u Kuršumliji, Zrenjaninu i Trsteniku.

U Zrenjaninu protest je večeras ptvi put održan, a okupljenima se obratio Srđan Škoro. U Kuršumliji okupljenima se obratio sportski komentator Milojko Pantić. U Trsteniku je održan treći protest.

Zrenjanin: Bez Banata nema inata

Građanski protesti održani u Kuršumliji, Zrenjaninu i Trsteniku 2
Foto: M. Pudar

Večeras je Zrenjanin bio 47. grad u Srbiji gde se održavaju protesti protiv vlasti, grad koji se zove „Jedan od pet miliona“ naveo je novinar Srđan Škoro u obraćanju brojnim Zrenjanincima na prvom protestu u ovom gradu. Skup je započeo obraćanjem okupljenima ispred Robne kuće Beograd, u glavnoj ulici Kralja Aleksandra podsetivši prisutne da „bez Banata nema inata“ i da nastave okupljanja svakog četvrtka.

– Dobro je što niste dozvolili da vam promene naziv grada. Ovo nije Vučićev grad, kao što Srbija nije Vučićeva. U Srbiji, nažalost, vlada kuga, a ta kuga se zove Srpska napredna stranka i mi moramo zajedno da se odbranimo od te pošasti jer ako to ne uradimo nestaćemo i kao narod i kao država, vrlo brzo. Pogledajte šta rade, pogledajte tog ministra prosvete, nekakvog Šarčevića, koji vređa sve čestite profesore i to njih 1.500 sa fakulteta i viših škola. Stotine docenata, profesora i asistenata su za njega niko i ništa. Pa to je sramota, nećemo takvog ministra prosvete. On je jedino poznat po tome što je u njegovu privatnu školu išao Vučićev sin. Ni po čemu drugom. Hoće onog Martinovića da postave da čuva informacije, pa to je kao da kozu staviš da čuva kupus, ne smemo to da dozvolimo. Pogledajte šta su napravili od ove naše lepe zemlje, Vučić je postao merna jedinica za laž. Kad neko mnogo laže svi u Srbiji kažu lažeš kao Vućić. Pošto bez Banata nema pravog inata, pozivamo vas da nastavite okupljanja svakog četvrtka – rekao je Škoro.

Više stotina građana, među njima brojni sa pištaljkama iz devedesetih godina, puno njih sa zastavama Srbije i transparentima stop korupciji, burno su pozdravili studenta Dejana Janjića koji je pročitao spisak zahteva za ovdašnju vlast.

– Ovde smo da Beograd čuje Zrenjanin, da Novi Sad čuje Zrenjanin, svi neka nas čuju. Davnih godina, kada je padao Čaušesku protest je krenuo iz Temišvara, iz banatskog dela. Večeras, ovde počinje kraj vladavine Aleksandra Vučića i njegove bande. Jer mi imamo dečačke snove, slatko detinjstvo i uspomene, želimo da ovde radimo i živimo, da osnujemo porodicu i to je cilj protesta – naveo je student Dejan Janjić.

On je naveo da je svaki korak u protestnoj šetnji korak ka cilju, a to je bolja Srbija, srećnija, zadovoljnija, solidarna i bratska.

– Kao student iz Beograda, pozivam sve svoje kolege a posebno studente koji u Zrenjaninu studiraju, da se priključe protestu. Pozivam i srednjoškolce, ali i profesore da budu sa nama. U ime svih nas, a posebno mladih poručujem da želimo da naš grad i naša zemlja budu mesto odakle se ne odlazi, ovde treba da se ostaje, ali ne da se radi za crkavicu, da budemo jeftina radna snaga. To nećemo, neće srpski seljak da ore arapsku zemlju, nećemo da budemo strana kolonija. Zrenjanin je industrijski grad, a raznet je privatizacijama. Želimo da građani imaju plate dostojne života – poručio je student Dejan Janjić.

Među okupljenima bili su predstavnici Saveza za Srbiju, Pokreta PUF, gradske opozicije, Nikola Jovanović iz Narodne stranke, pokrajinski poslanik Danijel Radić, građani svih generacija. Protestna kolona uputila se u šetnju, koja je završena na Trgu slobode.

Spisak zrenjaninskih zahteva „1 od 5 miliona“ :

1. Zrenjanin mora da bude poznat po privredi, sportskim uspesima i kulturnim dešavanjima, a ne po učesnicima rijalitija.

2. Radnik u Zrenjaninu mora da bude poštovan i cenjen, a ne da bude rob u nekim kompanijama.

3. Da ulažemo u naše privrednike i inovatore, a ne u strane firme, jer mi znamo i umemo. Na našoj zemlji znamo kako treba, ne trebaju drugi da nam kažu.

4. Da naš seljak bude ekonomski snažan, da se kao građani dičimo našim proizvodima, da pomognemo domaćim proizvođačima hrane, a ne da jedemo meso iz Argentine. Da jedemo srpski krompir, srpski luk, sve što možemo sami da stvorimo.

5. Da ne viđamo svoje prijatelje samo za praznike i da ne govorimo da li je Zrenjanin živ. Zrenjanin će biti živ sve vreme, a ne praznicima.

6. Ono što se desilo u Kruševcu, ne sme da se ponovi da se prebijaju neistomišljenici, aktivisti, novinari. Mora da prestane sa pritiscima, naročito na novinare. Svako mora da radi svoj posao onako kako zaslužuje.

7. Da nas više ne lažu u vezi vode, jer nema vode koja će ih oprati.

8. Da očistimo Begej, da bude plovan, da bude ponos banatske ravnice.

9. Da se ispita sva imovina političara iz vlasti, iz SNS i svih njihovih poltrona, koji su se mnogo obogatili na leđima Zrenjaninaca i svih građana Srbije u poslednjih sedam, ali i više godina. Da se ispitaju svi ugovori i raspolaganje javnom imovinom, da se uvede red u razorena i opljačkana zrenjaninska javna preduzeća. Krenite od Beka, Midera, gde hod hoćete, otkrićete rasulo. A pre svega da očistimo ulice.

10. Želimo fer i poštene lokalne izbore, a poslednji glavni uslov je ostavka predsednika Srbije!

Građanski protesti održani u Kuršumliji, Zrenjaninu i Trsteniku 3

Tstenik: Protest s fenjerom u ruci

Treći protest „1 od 5 miliona“ održan je večeras u Trsteniku. Protestna šetnja započeta na platou ispred zgrade opštine Trstenik, uz fenjer kao simbol protesta i transparente na kojima je pisalo „Abdiciraj!“, „Stop diktaturi“, „Stop medijskom mraku“.

Ispred spomenika Kneginji Milici okupljenima su se obratili Bojan Petrović preduzetnik iz Trstenika i Srđan Milivojević, ranije Narodni poslanik iz Kruševca.

Petrović se zahvalio nacionalnim medijima koji su pratili proteste, ali i ukazao na činjenicu da Televizija Trstenik, iako se delom finansira iz budžeta Opštine Trstenik, ni ovoga puta nije odgovorila na zahteve protestanata.

„Televizija Trstenik još nije odgovorila na naše zahteve da građani vide i čuju drugačije mišljenje. Ali je zato na istoj televiziji svoje minute dobio predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka koga sedam saradnica, žena, terete za nasilje i seksualno uznemiravanje i protiv koga su podnete krivične prijave.

Građani Trstenika plaćaju 10 miliona dinara da čuju teme vezane za naš grad i ne zanima ih izjava Jeličića u vezi sa renoviranjem sportske sale u Brusu. “, rekao je Petrović.

Prisutnima, se sa fenjerom u ruci, obratio i Srđan Milivojević koji je rekao da je baklja otpora koju drži u ruci upaljena 30. novembra u Kruševcu, posle pokušaja ubistva Borka Stefanovića i napada na Bobana Jovanovića.

Ovde u ovom fenjeru vidite iskre iz pogleda jednog čoveka koji je u Kosovskoj Mitrovici kazao „Nas je ipak više, slobodu u meni ubiti ne možete!“. Ime tog čoveka je Oliver Ivanović. U ovom plamenu je pero Slavka Ćuruvije i zvezda Omera Mehića“, rekao je Milivojević dodavši da su oni žrtve režima Aleksandra Vučića.

„Ovako dalje ne može, sistem mora da se restartuje. A to zahteva utvrđivanje demokratskih pravila za demokratske izbore. Bez toga, mi ovde okupljeni ne idemo na izbore“, poručio je Milivojević dodavši da je nakon izbora prvi korak usvajanje Zakona o poreklu imovine.

Jako je važno da se zna i to da nećemo dozvoliti da o poreklu imovine odlučuju oni koji ne mogu da objasne poreklo svoje diplome ili oni koji su je kupili„.

Protestna šetnja završena je ispred zgrade Radio Telvizije Trstenik povicima i zvižducima i pozivima uredniku i vlasnicima Televizije Trstenik da poštuju Ustav i prava građana na objektivno informisanje.

Sledeći protestni skup zakazan je za četvrtak, 7. februar.

Protest u Kuršumliji: Najava blokade

Protest građana nezadovoljnih vlašću Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je večeras u Kuršumliji, a demonstranti su posle okupljanja ispred zgrade opštine sa pištaljkama prošetali glavnom ulicom.

Pred okupljenima je govorio sportski komentator Milojko Pantić koji je rekao da građani Srbije tri decenije „žive u ratnom ili vanrednom stanju“ dok ih besomučno pljačka komunističko-nacionalistička i kriminogeno-politička koalicija.

On je dodao da je ta koalicija napravljena isključivo radi očuvanja vlasti i pljačke građana i podsetio da je čine iste stranke i isti ljudi.

„Srbiju su okupirali 2012. godine sledbenici Aleksandra Vučića koji i ne zna gde je Kuršumlija, sledbenici onog istog Vučića iz SRS koji je menjao stanove po Beogradu dok ste vi branili sa puškama i svoju kuću i Kosovo koje vam je u komšiluku i ginuli“, kazao je Pantić.

Pantić je ocenio da je vlast ponizila penzionere, otela im deo zaslužene penzije da bi tu njihovu sirotinju dala „belosvetskim tajkunima za nekakva nova radna mesta“.

„Aleksandar Vučić je sve medije u Srbiji pretvorio u duboki tabloidni glib preko koji nacionalističkim porukama i mržnjom truje razum i dušu srpskog naroda“, kazao je Pantić, a prenosi Beta.

Odbornik u lokalnoj Skupštini Slavko Ilić podsetio je na ultimatum koji su učesnici protesta prošlog četvrtka postavili Vučiću, zatraživši smenu lokalne vlasti.

„Pošto ni dan danas od njega nema odgovora mi mu sa ovog mesta poručujemo da po cenu života nećemo odustati od namere da blokiramo magistralni put Niš – Podujevo kod Merdara“, kazao je Ilić.

On je najavio da će se ta blokada dogoditi sledećeg utorka ili srede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari