Nedeljkov: Naša demokratija je bolesna (VIDEO) 1Foto: V. Maričić

Naše društvo je u političkoj krizi od onog trenutka kada je prestalo da ima dijaloga u parlamentu, otkad su počele ozbiljno da se urušavaju pravila na mestu gde bi trebalo da se razgovara o ključnim pravnim aktima koje jedna država usvaja.

Od onog momenta kada nemate mogućnost da na najuticajnijim medijima čujete sučeljavanje mišljenja. Ne možete posmatrati izbore kao neku izolovanu celinu i da mi sad pritisnemo dugme i imamo fantastičnu izbornu kampanju a kada se završe da se vratimo u političko blato u kakvom trenutno živimo, istakao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov u ovonedeljnom Danasovom Intervjuu na mreži.

Ovakva izborna atmosfera, ocenio je on, posledica je naše političke kulture, te prema onome što sada vidimo, predstojeći parlamentarni izbori neće biti nimalo bolji od predsedničkih izbora 2017. godine ili neki hlokalnih izbora, poput onih u Lučanima 2018.

On je rekao da je siguran  da smo mi dovoljno zrelo društvo da ne pribegavamo nikakvim drugim mehanizmima za političku borbu sem izborima, ali da je, u tom smislu, pred nama veoma težak zadatak.

„Izbori su veoma značajni i na izborima se menja budućnost jedne zemlje, ali sve zavisi od toga koliko građani imaju priliku da slobodno učestvuju na izborima, kao i koliko njihovi predstavnici mogu da promovišu svoje ideje“, kazao je Nedeljkov.

Najveći problemi izbornog procesa u Srbiji, smatra on, tiču se nejednakosti i neravnopravnosti učesnika i nereagovanja institucija koje bi trebalo da zaštite javni interes, „pre svega onih koji se tiču medija“, odnosno REM-a, potom zloupotreba javnih resursa, kao i pritisci na birače da glasaju ili ne glasaju za određene partije, da ne ispoljavaju javno svoje mišljenje i zaključio da „ukoliko nisu svi u mogućnosti da bez bilo kakvih ograničenja komuniciraju svoje stavove, ne možemo govoriti o slobodnim izborima“.

„Građani na svojoj koži direktno osećaju pritiske i ucene da ne bi, recimo, izgubili posao. Nešto što bi u normalnom društvu bilo sasvim uobičajeno, to se sada uslovljava podrškom jednoj stranci. Ono za šta su građani direktno usraćeni jesu kritičko izveštavanje, pre svega govorim o televizijama sa nacionalnom pokrivenošću“, kazao je Nedeljkov.

O tome koliko bi vremena eventualnom „otvaranju“ medija trebalo da doprinese valjanoj informisanosti građana na izborima teško je licitirati.

„Naša demokratija je bolesna i naši procesi i institucije su bolesne, a koliko vremena je dovoljno, to je pitanje. Važno je samo kada ćemo krenuti putem oporavka institucija i putem bezrezervnog sprovođenja zakona“, istakao je on.

Komentarišući nedavne predsedničke izbore u Hrvatskoj i stav jednog dela javnosti da je takav izborni proces u Srbiji gotovo nemoguće sprovesti, poručio je da bi, iako je tačno da ponešto možemo naučiti od zemalja u regionu i razvijenih demokratija u Evropi, više voleo da učimo iz sopstvene istorije.

„Mi dokumentujemo probleme, dajemo rešenja i postoje rešenja koja mogu da unaprede proces, pitanje je samo ima li dovoljno političke mudrosti da se to sprovede. Mi, nažalost, to dosad nismo videli, naprotiv, videli smo jedan kalkulantski pristup rešavanju problema“, istakao je naš sagovornik.

Spuštanje izbornog praga, naglasio je, nije promena izbornih uslova nego promena samog sistema.

„Cenzus je jedan od ključnih elemenata u izbornom sistemu i niko od partija, ni iz opozicije ni iz vlasti, nije nudio takvo rešenje. Ovaj samovoljni način postupanja govori u prilog tezi da se kod nas mnogo više poštuju mišljenja i stavovi određenih pojedinaca koji imaju ogromnu koncentrisanu moć, a krše se demokratski principi. Mi sad imamo situaciju da se menja izborni sistem bez ikakve javne rasprave, bez ozbiljnih analiza, a to se ne radi preko noći“, zaključio je Nedeljkov.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/185744552545636/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari