Nedeljkov: Poništiti šabačke izbore u celosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

U razrešenje izborne krize u Šapcu moglo bi da se umeša Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uvođenjem privremenog organa, smatraju sagovornici Danasa iz organizacija koje se bave izborima Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA i Centar za slobodne izbore i demokratiju – CeSID.

Pravnu, ali i svaku drugu bitku oko Šapca, podsetimo, vode naprednjaci i aktuelni gradonačelnik i opozicioni lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Posle četiri meseca i tri izlaska na izbore, situacija je trenutno takva da nije jasno hoće li Gradska izborna komisija, za koju njeni bivši članovi tvrde da nema kvorum za odlučivanje, proglasiti konačne rezultate i pobedu naprednjaka ili će o tome morati da se odlučuje na višem nivou.

Iako su šabački naprednjaci prošle nedelje najavili da će GIK za par dana proglasiti konačne rezultate izbora i pozvati na konstituisanje lokalnog parlamenta ako ne bude prigovora sudu, to se nije dogodilo.

Vrlo zamršena situacija dodatno je zakomplikovana nakon što je 7. oktobra 10 članova Gradske izborne komisije, koji su predstavljali vladajuću partiju Zajedno za Srbiju i njene koalicione partnere, podnelo ostavke.

Oni tvrde da preostali deo GIK, koji predstavlja naprednjake i njihove partnere, nema neophodan kvorum (11 čanova od 20) za odlučivanje.

Uz to, kako prenose mediji koriste i drugi pečat GIK, dobijen od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, iako originačni i pravi pečat stoji u sefu gradske uprave.

Naprednjaci pak saopštavaju da se sednice GIK održavaju bez problema sa kvorumom i da na njima prisustvuje 11 od 21 člana te da će konačni rezultati biti vrlo brzo saopšteni i potvrđeni.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov za naš list navodi da ova organizacija nije pratila izborni proces u Šapcu i ne raspolaže proverivim podacima.

– Na osnovu informacije koje smo uspeli da dođemo deluje da je jedini izlaz iz cele priče poništenje izbora u celosti s obzirom na to da nema tela koje može da proglasi izborne rezultate. Budući da su istekli mandati lokalnom parlamentu i nema uprave u lokalnoj samoupravi, kao i da su istekli svi rokovi za sprovođenje izbora, trebalo bi da se pokrene proces za uvođenje privremenog organa uprave na predlog Ministarstva državne uprava koji proglašava Vlada – navodi Nedeljkov.

Kako dodaje, situacija je pravno veoma diskutabilna i još je jedan pokazatelj da je izborni proces u Srbiji ugrožen.

– Još više na lokalnom nivou gde se mnogi procesi odvijaju u većoj netransparentnosti, van očiju javnosti i sa više zloupotreba nego što je to slučaj na nacionalnom nivou gde je situacija takođe jako loša – ukazuje Nedeljkov.

CeSID takođe ne prati izbore u Šapcu. Kako za naš list objašnjava Emilija Orestijević iz ove organizacije, razlog tome je najpre formalan jer za ponovljene izbore nije bilo moguće izvršiti doakreditaciju posmatrača, zbog čega pokrivenost biračkih mesta na kojima je ponavljano glasanje ne bi bila dovoljna za sistematično posmatranje izbora i davanje bilo kakvih procena.

– Inače napet i komplikovan izborni proces, opterećen velikim brojem nepravilnosti i još uvek nezavršenim procesima zaštite biračkog prava, dodatno je usložnjen činjenicom da GIK više nema kvorum za rad, zbog čega nema pravo da donosi odluke i okonča izborni proces. U takvim okolnostima, praktično je nemoguće predvideti epilog, s obzirom da je reč o jedinstvenoj pravnoj situaciju koju naš zakonski okvir ne predviđa i ne prepoznaje kao takvu – kaže Orestijević.

Prema njenim rečima, u tom smislu, najverovatnije je da će u donošenje konačnog rešenja morati da budu uključeni najviši državni organi, kao što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje bi svojim odlukama moglo da doprinese izlasku iz veoma specifične situacije u kojoj se grad trenutno nalazi.

– Ono što je posebno važno je da ovi izbori nedvosmisleno pokazuju neophodnost boljeg regulisanja zakonske regulative lokalnih izbornih administracija, odnosno redefinisanja načina organizacije i implementacije lokalnih izbora – zaključuje ona.

Podsetimo, građani Šapca su do sada glasali  tri puta (21. juna, 5. septembra i 3. oktobra).

Najpre 21. juna, kada su u celoj zemlji održani izbori, ali je Gradska izborna komisija tada poništila izbore na svih 100 biračkih mesta.

Međutim, posle žalbe SNS-a sud je odlučio da se izbori ponove na 27 izbornih mesta.

Tada je odlučeno da će izbori biti ponovljeni kada bude ukinuta vanredna situacija uvedena zbog korona virusa u gradu.

Vanredna situacija je ukinuta 29. avgusta, pa su žitelji Šapca 5. septembra ponovo izašli i glasali.

I tada je GIK odlučila da izbori budu ponovljeni na pet biračkih mesta pa se glasalo i 3. oktobra.

Dva dana kasnije GIK odlučuje o ponavljanju izbora na jednom biračkom mestu i tada situacija eskalira.

Naprednjaci se okupljaju ispred sedišta GIK, a deo članova GIK iz redova naprednjaka počinje štrajk glađu. Dva dana kasnije, 7. oktobra, deset njenih članova daje ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari