Neizvesno raspisivanje vanrednih izbora 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Sagovornici Danasa sa političke scene Srbije ne očekuju da će na današnjoj sednici Predsedništva Srpske napredne stranke biti doneta odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema tvrdnjama naših izvora, izvesniji scenario od odluke o prevremenom odlasku na birališta jeste da će lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ostalim čelnicima stranke „poslati poruke namenjene opoziciji“, koja je najavila veliko protestno okupljanje u Beogradu 13. aprila.

Vučić je sednicu Predsedništva SNS najavio u subotu, prilikom obilaska zgrade Radio-televizije Vojvodine. Kako je naglasio, govoriće se o najaktuelnijim pitanjima, uključujući izbore. „S obzirom da Savezu za Srbiju, najvećem opozicionom bloku trenutno ne odgovaraju izbori jer još nije ojačao infrastrukturu na terenu i da se SzS izjasnio da neće učestvovati u izbornoj trci pod trenutnim uslovima za vođenje kampanje, Vučić će, verovatno, nastaviti da plaši opoziciju pominjući mogućnost raspisivanja izbora“, saznaje Danas.

Naši sagovornici tvrde da će se većina funkcionera SNS izjasniti u korist izlaska na vanredne izbore, ali da će Aleksandar Vučić reći da je „najpre potrebno rešiti važne ekonomske probleme“. Kako Danas nezvanično saznaje, u SNS „dominira stav da nema razloga za nervozu, uprkos protestima Jedan od pet miliona, jer je podrška građana toj stranci i dalje stabilna – oko 50 odsto, prema nedavnim istraživanjima, a njihovog glavnog koalicionog partnera u vlasti – Socijalističku partiju Srbije podržava oko 10 odsto građana“.

Pojedine diplomate tvrde i da vodećim zapadnim zemljama, uključujući SAD i Nemačku, ne bi odgovarali prevremeni izbori u Srbiji.

„Zapadu su od slobode štampe, poštenih izbora, ljudskih prava i demokratije mnogo važniji mir i stabilnost i potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine. U opoziciju nemaju poverenja da će zaključiti sporazum sa Kosovom, jer su u njoj i Dveri, a i ostali nemaju jasne odgovore i stavove u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Zato Vučić i dalje ima njihovu podršku. Zapadne države veruju da je on kooperativan i da garantuje nastavak razgovora, odnosno postizanje održivog rešenja u odnosima Beograda i Prištine“, ističu predstavnici diplomatskih krugova.

 

Izmene termina

Mada je prvobitno bilo najavljeno da će Vučić gostovati danas u 21 sat na TV Happy, taj termin je kasnije preinačen i gostovanje je odloženo za utorak. Izvori Danasa nezvanično tvrde da je takva odluka doneta jer se danas od 20 sati i 30 minuta emituje fudbalska utakmica Srbija-Portugal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari