Stefanović: Ni jedna opoziciona stranka ne može samostalno da ugrozi režim 1Foto: Media centar

Početkom septembra održaćemo osnivačku skupštinu kada bi trebalo da se potpiše sporazum o formiraju Saveza za Srbiju, izjavio je FoNetu predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i ocenio da je 30 tačaka programa ovog saveza „jasan put za promene na bolje u Srbiji i zaustavljanje propadanja“.

On predviđa da će time politička aktivnost Saveza za Srbiju dobiti dodatnu dinamiku i najavljuje za avgust razgovor predstavnika članica sa građanima širom Srbije, čije su dosadašnje reakcije odlične, a „sale pune“.

Govoreći o vladi koju bi ovaj savez formirao, Stefanović objašnjava da bi ona bila prelazna sa nestranačkom ličnošću, kao premijerom, i da u njoj ne bi bilo nikog od stranačkih lidera, već samo stručnjaka.

Njen zadatak je da u vremenu od godinu dana pripremi osnove kako bi se održali normalni, slobodni izbori, ističe Stefanović, koji smatra da takvi uslovi sada ne postoje.

Prema njegovim rečima, Savez nije DOS, „više je od koalicije, a manje od jedinstvene patije“, jer članice u nekim delovima imaju potpuno različite programe, ali su u nekim neverovatno slične.

Stefanović vidi „maksimalna poklapanja“ u zalaganju za socijalnu državu i jednakost, za slobodne medije i sudstvo, za borbu protiv kriminala i fer i slobodne izbore.

„Napravili smo zajednički program, ovo nije savez koji se bori za rušenje jednog čoveka“, napomenuo je Stefanović i pozvao da se ostave po strani programske i ideološke razlike, koje „postoje i neće nestati“.

On, međutim, objašnjava da „moramo da omogućimo normalnu izbornu utakmicu, kako bi mogli da ih iznesemo pred građane, što do sad nije bilo moguće“.

Proteklih šest izbornih ciklusa pokazuje da ni jedna opoziciona stranka ne može samostalno da ugrozi režim, ocenio je Stefanović.

On to tumači kao poruku građana da opozicija mora zajedno da „promeni ovaj režim“ i tako im omogući da primete njene programske i ideološke posebnosti“, pa je „besmisleno ako ne idemo u jednoj koloni“.

Dok se opozicija bavi kolonama i to da li je neko, na primer, dovoljno glasno za Evropsku uniju (EU), Stefanović tvrdi da „ovaj režim beskrupulozno puni svoje džepove i pravi od Srbije diktaturu cezarističkog tipa“.

Osvrćući se na tačku programa Saveza za Srbiju koja se odnosi na Kosovo, Sefanović ističe da je iznet držvotvorni stav, „ni desničarski, ni nacionalistički, levičarski, centristički ili liberalno građanski“.

On je iznenađen i zgrožen komentarima koji „vas proglašavaju desničarem, ako ne želite da priznate Kosovo kao nezavisno, već se pozivate na Ustav svoje države i rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN)“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari