Nije bilo predloga da Marija Obradović bude predsednica Skupštine 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Prvi put čujem da će Marija Obradović zameniti Maju Gojković na mestu predsednice Skupštine Srbije, ističe sagovornik iz SNS-a u razgovoru za Danas i dodaje da se osim o predsedniku parlamenta u stranci nije još razgovaralo ni o drugim personalnim rešenjima u skupštini, kao što su potpredsednici, ali i generalni sekretar.

O tome se u Srpskoj naprednoj stranci, ali ni u našem poslaničkom klubu nije razgovaralo, niti je bilo ko izneo takav predlog. Ne sporim kvalitete i sposobnosti Obradovićeve, ali ponavljam, o tome se nije razgovaralo. Da li će ona biti na čelu parlamenta uskoro ćemo saznati, jer će to važno mesto biti deo paketa kojim će biti zaokružena izvršna i parlamentarna vlast u Srbiji. Uostalom, odluke prepuštamo predsedniku Aleksandru Vučiću, koji ima najbolji pogled na celokupnu situaciju i njegova reč je poslednja, objašnjava sagovornik iz SNS-a.

Pokušali smo da saznamo i šta sama Obradovićeva misli o medijskoj kandidaturi za naslednicu Maje Gojković, ali ona nije odgovarala na naše pozive i poruke, što je već postalo standardno, uprkos dobroj saradnji sa početka njenog poslaničkog mandata.

O izboru Obradovićeve na čelo parlamenta juče za naš list nisu želeli da govore ni predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka, uz obrazloženje da nije red da komentarišu medijske spekulacije.

„Ne bih sebi dozvolio luksuz i komfor da komentarišem personalna rešenja koja se pojavljuju u medijima. Ne bi bilo politički korektno, a nije ni kulturno. Znam da je to interesantno za medije i razumem to, ali mi ćemo o tome govoriti onog trenutka kada personalna rešenja budu konačno definisana“, kaže za Danas Đorđe Milićević, donedavni potpredsednik Skupštine Srbije iz Socijalističke partije Srbije.

Na pitanje zna li se ko će iz SPS biti potpredsedniik novog saziva parlamenta, on kaže da se personalna rešenja još ne znaju i da kod ozbiljnih stranaka postoji procedura kako se do njih dolazi.

„Pobednik izbora su Aleksandar Vučić i SNS i na njima je da koncipiraju kako će izgledati Vlada, pa samim tim i rukovodstvo skupštine. Nije ovde reč o brojkama i matematici, jer postoji većina za koju nije potrebna bilo kakva koalicija. Razgovori koji se vode ne idu u pravcu personalnih rešenja, to je pojednostavljeno gledanje na suštinske stvari, s obzirom na izazove koji očekuju Srbiju u narednom periodu. Ovde je reč o budućnosti Srbije i mi tome želimo da damo svoj doprinos. Da li će tako biti ili ne, zavisi od pobednika izbora“, objašnjava Milićević.

U prošlom sazivu SDPS Rasima Ljajića imao je potpredsednika parlamenta, koji je doduše u mađuvremenu napustio tu partiju i prešao u SNS. U SDPS sada ne znaju da li će sačuvati mesto potpredsednika. Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe ove partije, kaže da još nemaju kandidata za to mesto, jer tek treba da se dogovore sa SNS da li će imati to mesto.

„Ako bi bio isti broj potpredsednika kao u prošlom sazivu i ako bi se oni delegirali po istom principu, onda bi nam pripalo to mesto. Ali do sada nismo imali razgovor sa SNS o tome“, kaže Jovanović.

Potpredsedničko mesto mogao bi da ima i SPAS Aleksandra Šapića, ali u ovoj stranci o tome ćute.

„Kada budemo smatrali da na temu potencijalnih funkcija treba bilo šta da kažemo, sami ćemo se oglasiti. Do tada ne bih se oglašavala“, rekla je kratko za Danas Marina Raguš, šefica poslaničkog kluba SPAS.

U skupštinskim kuloarima upravo se spekuliše da bi Marina Raguš, koja ima parlamentarno iskustvo, mogla da bude potpredsednica parlamenta, kao i Đorđe Milićević iz SPS-a, koji je to bio u proteklom sazivu.

Za mesto potpredsednika viđen je i Vladimir Marinković, koji je iz SDPS-a prešao u SNS i po viđenju naprednjaka dobro se nosio sa opozicijom, dok bi potpredsedničko mesto mogao da zadrži naprednjak Veroljub Arsić, ali i da mu se pridruži Vladimir Orlić, koji je, prema nekim spekuacijama, i ozbiljan kandidat za mesto predsednika parlamenta.

Kao argument za njegov izbor iznosi se da se kao zamenik šefa poslaničke grupe SNS „odlično nosio sa opozicijom, da je znao da uzvrati odmah, kao i da je obrazovan i političar u usponu“.

Orlić je doktor nauka elektrotehnike i računarstva, a član je SNS-a od 2008. godine, u kojoj, kako kaže, primarno obavlja dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova.

Izabran je za narodnog poslanika na izborima 2014. i 2016. godine. Zamenik je šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije. Ističe da je završio obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine, i stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije. Kako navodi, član je Udruženja pisaca „Poeta“ na Čukarici.

Na drugoj strani ne manjkaju ni argumenti da Obradovićeva postane prva dama parlamenta Srbije, iako se u nekim personalnim kombinacijama pominjala i kao ministarka kulture, budući da se bavila novinarstvom na RTV Kraljevu i RTV Kruševac, ali viđena je i kao ministarka policije ili odbrane, jer je, kako kažu, uspešno vodila Odbor za odbranu i unutrašnje poslove.

„Šanse su na njenoj strani, jer je i u stranci visoko kotirana kao potpredsednica Glavnog odbora“, ističu u SNS i podsećaju na njeno ogromno zalaganje u izbornim kampanjama.

Građani se još sećaju kako je u spotu za podršku kampanji „Za budućnost Srbije“ sa kolegom Darkom Glišićem pravila sendviče za pristalice Aleksandra Vučića, koje je pozivala na miting ispred Narodne skupštine.

Prema sopstvenim rečima, u politiku je ušla 2008. godine, i od običnog člana stranke stigla je do osobe na koju se najviše računa.

„U politiku sam ušla 2008. godine. Kada je počela ozbiljna priprema oko formiranja SNS-a, zvali su me Kraljevčani koji su bili za SNS da im se priključim. Pre toga sam imala priliku da kroz svoj posao upoznam Nikolića i Vučića. Krajem te godine sa porodicom sam se preselila u Beograd i počela da radim u stranci na formiranju Informativne službe zajedno sa Aleksandrom Đurović i Vukom Fatićem“, ispričala je svojevremeno Obradovićeva.

Zahvaljujući lojalnosti partiji i Aleksandru Vučiću, koga je jednom prilikom čak nazvala i političkim džinom, nagrađena je mestom savetnika za bezbednost u „Srbijagasu“ Dušana Bajatovića, a od 2012. do 2015. godine bila je i član Programskog odbora RTS-a.

Obradovićeva, kako sama priznaje, ne beži od novih zaduženja. Na pitanje da li bi prihvatila da bude ministarka u novoj vladi, ako bi joj to bilo ponuđeno, odgovorila je: „Od novih zaduženja ne bežim, čast mi je što sam u Vučićevom timu.“

Rok za izbor ministara i predsednika Vlade ističe drugog novembra, a plan je da na istoj sednici bude izabrano rukovodstvo parlamenta i Vlada.

Stojmirović: Red je da SNS predloži predsednika Skupštine

„Mediji mogu da pišu šta hoće, koliko hoće i dokle hoće, ali predsednika Skupštine Srbije biraju poslanici, a red je da predsednika parlamenta predloži najjača poslanička grupa SNS. Što se tiče medijskih spekulacija da bi Marija Obradović mogla da bude nova predsednica parlamenta, to me ne bi iznenadilo, jer smo sedeli zajedno u kancelariji. Pre nje sedeo sam sa Majom Gojković, koja je iz zajedničke kancelarije otišla na mesto predsednice parlamenta, dok je Aleksandra Đurović, moja bivša cimerka, postala naš ambasador u Strazburu. Zato bi bilo normalno i da Marija Obradović ode na dužnost predsednice Skupštine Srbije“, kaže za Danas Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS u Skupštini Srbije, i dodaje da samo ne zna koja funkcija čeka Dubravku Filipovski, jer je sada ona njegova cimerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari