Nije pobeda bojkota čekanje EU spasitelja 1Foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

Udruženje Jedan od pet miliona oglasilo se juče dužim saopštenjem nakon što je naš list u sredu objavio autorski tekst Valentine Reković u kome ona kaže da je bojkot izbora bio ispravna odluka.

Reković se potpisala samo kao studentkinja FPN ne navodeći da je napustila udruženje, koje je slovilo za formalnog organizatora subotnjih protesta 2018-2019. Na protestima su aktivisti Jedan od pet miliona, između ostalih, nosili i transparent „bojkot“, da bi iznenada u januaru 2020. objavili da će na izborima učestvovati.

Nije pobeda bojkota čekanje EU spasitelja 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na junskim izborima nastupili su kao grupa građana Jedan od pet miliona, osvojivši 0,63 odsto ili 20.265 glasova, čime su ostali ispod praga za ulazak u parlament. U izbornoj kampanji najviše se isticala nastupima upravo Valentina Reković, dok u poslednje vreme u ime udruženja istupa Tea Vukadin.

U jučerašnjem saopštenju Jedan od pet miliona piše: „Nismo hteli da se oglašavamo povodom izlaska pojedinih članova iz 1 od 5 miliona, ali, nažalost, pošto je medijski prostor uvek otvoren za takve vesti, pa i recikliranje istih u određenim vremenskim razmacima, ovaj put zaista moramo da se oglasimo.

Borbe koje 1 od 5 miliona vodi nisu kalkulantske i ne bave se politikanstvom. One su surove i dosta snage i energije oduzimaju ljudima koji to organizuju i predstavljaju javnosti. Nažalost, nakon svake pobede i borbe, ljudi koji nas predstavljaju u javnosti budu „izvučeni“ iz pokreta. Javnost na njih gleda kao na „lidere“, a mi kao na prezentere zajedničkog rada.

Tako se Jelena Anasonović „pasivizirala“ tri meseca nakon otpočinjanja najvećih protesta u Srbiji za poslednjih 10 godina, a potom i napustila Pokret. Mila Jovanović je Pokret napustila nakon blokade Rektorata i odnesene pobede u vezi sa plagijatom Siniše Malog. I sada – Valentina Reković, nakon izlaska na izbore.

O tome da je Valentina Reković napustila Pokret saznali smo iz medija. Svakako joj se zahvaljujemo na dosadašnjem aktivizmu i želimo uspeh u budućem angažmanu, u ma kojoj to opozicionoj organizaciji bilo. Nadamo se da će ostati dosledna borbi koju je vodila kao deo 1 od 5 miliona, a to je promena sistema.

To što je promenila svoj stav o rezultatima bojkota poštujemo kao njeno pravo, jer ako bismo drugačije stavove automatski etiketirali kao „krivoverne“ – ne bismo se razlikovali od režima. Kako god, ne delimo njen sadašnji stav, jer, ponavljamo, i dalje ne smatramo da je polovični bojkot doneo rezultat. Ne smatramo da je pobeda bojkota čekanje na EU kao na nekakve spasitelje. Nisu reagovali punih osam godina, ne verujemo ni da će sada, niti smatramo da će Srbiji sloboda da padne sa neba. Moramo se sami izboriti. Ne smatramo ni da je pobeda bojkota Vučićeva najava vanrednih izbora, jer niti možemo da verujemo čoveku koji je rekorder u izgovorenim lažima, niti smatramo da će ti vanredni izbori, ako ih i bude, biti po bilo čemu različiti od prethodnih. Neće Vučić odjednom odustati od lopovluka, manipulacija, pretnji, ne treba da čekamo ni njega ni EU, već da se sami organizujemo – od grada do grada, od sela do sela, od čoveka do čoveka, od biračkog mesta do biračkog mesta. U tom smislu smo saglasni sa jednim od zaključaka Valentine Reković – da borba za izbore zahteva širok front. Podvlačimo, put koji je 1 od 5 miliona odabrao je težak jer želimo stvarno da promenimo sistem, a ne samo „vođu“, ko god to bio. Od te borbe nećemo odustati, ma koliko i ma ko god nas spoticao, jer bi to značilo da odustajemo od Srbije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari