Nikolić i Vučić ne podržavaju referendum, ali nisu želeli da utiču 1Foto: N1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastali su se danas u Beogradu sa predstavnicima političkog života Republike Srpske. Nakon sastanka usaglašena je zajednička izjava predsednika i premijera u kojem ističu da nisu podržali referendum u RS.

„Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas sa najznačajnijim predstavnicima političkog života Republike Srpske. Osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu. Predsednik i premijer istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske.

Predsednik i premijer osudili su organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dela međunarodne zajednice.

Nikolić i Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma. Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije“, navodi se u izjavi Vučića i Nikolića.

Sastanak je počeo u 14:30 i trajao do 16 časova, a održan je zbog situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS. Na sastanku su bili član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Oni su posle sastanka rekli novinarima da razumeju stav Srbije, ali da će referenduma u RS biti. Dodik je naveo da su Vučić i Nikolić poručili da se neće mešati, odnosno da neće podržavati niti osporavati referendum u RS.

„Na nama je da procenimo opasnosti koje naše odluke mogu da da donesu. RS sve čini u skladu sa zakonima. RS je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS, i u tom pogledu će se nastaviti dalje“, dodao je Dodik. Na pitanje novinara da li će referendum biti održan, Dodik je odgovorio: „Ponosan sam na Srbiju“.

Premijerka Cvijanović je navela da je današnji satanak nastavak razgovora koje su već imali najviši predstavnici Srbije i RS. „Srbija se neće mešati, i ima puno razumevanja za dešavanja u RS i celoj regiji. Ovo je naša odluka u RS. Rukovodstvo je donelo odluka da se ide u referendum, i razumemo važnost njegovog održavanja“, rekla je Cvijanović, navodeći da “ne vidi razlog za galamu u Sarajevu”.

Ivanić je poručio da je 9. januar bio i biće značajan dan za RS, i da će on i dalje biti obeležavan, te da će RS naći način da sprovede odluku Ustavnog suda o Danu RS. Prema njegovim rečima, to se ne može ostvariti samo od sebe i politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju da prestanu da opstruišu stvari do kojih je Srbima jako stalo. „Moraju da shvate da je vreme osionosti prošlo i da vreme osionosti nikada nikome neće doneti ništa dobro“, rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari