Tomislav Nikolić je prekjuče u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem odbio poziv da postane specijalni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića i da po zemljama u kojima uživa ugled raznosi predsednikova pisma, kaže za Danas Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Poziv da postane Tadićev izaslanik, saopštio je Jeremić tokom vanredne sednice posvećene mišljenju Međunarodnog suda o kosovskoj nezavisnosti.

Vučić ističe da „lider naprednjaka nije ničiji pismonoša i da mu nije cilj da bude Tadićev izaslanik, već da obori Vladu Srbije i izazove raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“.

– Oštro sam zamerio ministru spoljnih poslova zbog pomisli da šalje izaslanike u zemlje gde Srbija ima svoje ambasadore. To je praktično uvreda za te ljude da umesto njih, poruku iz Srbije u nekakvim pismima donose predsednikove pismonoše, kaže za Danas Dragan Todorović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke. Ta stranka je kao i SNS, uprkos očekivanjima i oštrim kritikama koje su upućivali tokom dvanaestočasovne vanredne sednice Skupštine posvećene Kosovu, glasala za vladin predlog dokumenta o mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Na pitanje da li mu je upućen poziv iz vladajuće koalicije da postane Tadićev izaslanik, Todorović kaže da to jeste bio slučaj, najpre od Vuka Jeremića, javno sa skupštinske govornice, a potom i nezvanično. On, međutim, nije hteo da govori o ko je to od njega tražio jer, kako kaže, ne bi bilo korektno.

– Poslanici mogu u grupama prijateljstva, u Savetu Evrope i sličnim institucijama da zastupaju interese države, ali ne i da budu državni činovnici, zaključuje Todorović.

Nova Srbija je još jedna stranka koja je na opšte iznenađenje glasala za vladin predlog dokumenta o mišljenju MSP. Velimir Ilić, lider te stranke kaže da je to učinio „jer su to tražili“, uz kratko obrazloženje „trebalo im je“, ali ni on ne želi da bude izaslanik

– Nisam iz te priče. Nisam ja poštar – kaže Ilić.

Predstavnici vlasti, od kada je zvanično objavljeno mišljenje MSP o kosovskoj nezavisnosti, učestalo upozoravaju da se 55 država sveta nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova. Zbog toga su navodno i oformili taj tim specijalnih izaslanika koji su već otpočeli putovanja u 55 država sveta, na svim kontinentima u pokušaju da spreče priznanja Kosova.

 

Ratković bio Tadićev izaslanik?

Kako saznaje Danas iz zapadnih diplomatskih izvora u Brisela, specijalni izaslanik predsednika Tadića na zasedanju Saveta ministara EU, u ponedeljak, 26. jula, u Briselu, bio je predsednikov savetnik za odnose sa EU i NATO Jovan Ratković. Ratković je ministre spoljnih poslova EU upoznao sa nameravanim koracima Srbije posle savetodavnog mišljenja.

Spasović uručio Tadićevo pismo Komšiću

– Hrvatski član u Predsedništvu BiH Željko Komšić juče je primio ambasadora Srbije u BiH Grujicu Spasovića. Sastanak je održan na inicijativu ambasadora Spasovića koji je ovom prilikom uručio pismo predsednika Republike Srbije Borisa Tadića. Komšić je nedavno izjavio da podržava teritorijalni integritet Srbije bez Kosova, nakon čega je predsednik Srbije Boris Tadić najavio da će tim povodom tražiti objašnjenje od članova Predsedništva BiH. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari