Novaković: Pretresli su me kao kriminalca 1Borislav Novaković Foto: N1

Dok su aktivisti Narodne stranke u četvrtak oko 23 časa u Partizanskoj ulici lepili plakate sa likom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa porukom koja ga povezuje u koruptivnim radnjama sa firmom Galens, najvećim investitorom u oblasti stanogradnje, u tom poslu prekinula ih je ekipa interventne policije i žandarmerije.

„U momentu kada smo privodili kraju lepljenje plakata došle su dve ekipe interventne policije, a posle toga i marica‚ vozilo za prevoz uhapšenih. Ono što nas je najviše začudilo je i dolazak pripadnika žandarmerije. Nikada u istoriji višepartizma se nije dogodilo da se žandarmerija i interventna policija bave radom stranaka – kaže potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković, koji je sa stranačkim aktivistima lepio plakate.

On navodi da ih je policija pretresala kao da su kriminalci.

„Pitali su nas ko smo i šta radimo. Postupili su prema nama kao da smo maloletni delinkventi. Naredili su da stanemo uza zid sa podignutim rukama, a kada sam se pobunio, naredili su mi da izvadim sve iz džepova, dignem ruke i nisu mi dozvolili da pozovem advokata. Nakon toga su kontaktirali tužilaštvo, ali pošto se već na društvenim mrežama pojavila informacija o tom događaju i da nas policija hapsi, dobili su instrukcije da je bolje da nas ostave“, priča Novaković.

On kaže da ih to neće pokolebati i da će i ubuduće lepiti plakate, koje su postavili i u drugim delovima grada.

Informacija o hapšenju Novakovića, iako nije bila tačna, imala je pozitivne elemente.

Doprinela je, naime, da novopostavljeni načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Slobodan Mališić izađe iz ilegale.

On je u pisanom saopštenju demantovao da je Novaković priveden.

Pre toga danima su se mediji, pa i Danas, obraćali MUP-u sa zahtevom da potvrdi ili demantuje informaciju o postavljenju Mališića, ali nikakvog odgovora nije bilo.

Novaković, koji već duže vreme ukazuje, kako kaže na kriminalne poteze gradske vlasti, posebno u oblasti stanogradnje, izjavio je da je međunarodna organizacija sa sedištem u Ženevi, koja prati tokove prljavog novca, stavila Novi Sad na svoju mapu iz tri razloga.

„Procenjuju da je Novi Sad značajno čvorište za distribuciju narkotika i da je u gradu jaka narko-mafija, njihova je procena da mafija u Novom Sadu preko građevinarstva i stanogradnje pere ogromne količine novca i treće – procenjuju da se prljav novac mafije koristi za kupovinu poljoprivrednog zemljišta“, kaže Novaković.

On smatra da je ključni čovek za sve odluke i događaje u Vojvodini brat predsednika Srbije Andrej Vučić.

„Andrej Vučić koordinira te kriminalne i koruptivne aktivnosti i nema nikakve sumnje da je izgrađen paralelni sistem na čijem je on čelu i da više država i institucije ne znače više ništa. Ako je moguće da žandarmerija i interventna ekipa se obračunavaju sa opozicijom koja lepi plakate, šta je za očekivati u narednom periodu“, pita Novaković.

Sporni plakat ukazuje na korupciju vrha gradske vlasti i vlasnika „Galensa“ Nebojše Petrića, koji je izgradio više stambenih blokova, a u centru grada 14-spratnu zgradu grdosiju.

On i njegova supruga našli su se u centru pažnje javnosti i zbog kupovine više desetina parcela na Fruškoj gori na potesu Vidikovac sa koga se pruža pogled na Dunav i Novi Sad.

A ponajviše, zbog namere da se izmenom urbanističkog plana omogući izgradnja poslovno-stambenog kompleksa nazvanog „Novi Sad na vodi“ na delu priobalja kod Ribarskog ostrva i Šodroša, čime bi se suzilo korito Dunava.

Novaković je rekao i da ga ne iznenađuje dolazak Mališića na čelo PU Novi Sad, za koga tvrdi da je Petrićev prijatelj.

„Nije problem što su Mališić i Petrić iz Prijepolja. Problem je u tome što se oni lično poznaju i u dobrim su odnosima. Ne verujem da novi načelnik policije može imati onu vrstu profesionalne distance i objektivnosti prema Petriću ko su u lično dobrim odnosima“, ukazuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari