Novica Antić: Ko stoji iza zloupotrebe i pljačke preregistracijom oružja? 1Novica Antić Foto: N1/Screenshot

lan predsedništva Pokreta „Metla 2020“ Novica Antić saopštio je danas da taj pokret zahteva da nadležne institucije, pre svega Skupština i nadležno tužilaštvo ispitaju ko stoji iza, kako kaže, zloupotrebe i pljačke preko najavljene preregistracije oružja.

U pisanoj izjavi se navodi da Zakon o oružju i municiji ne poznaje nikakvu preregistraciju oružja niti ponovno vođenje postupka registracije za lica koja već poseduju oružje i imaju uredno izdate isprave za posedovanje i nošenje oružja.

„Član 50 Zakona o oružju i municiji, propisuje da fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da do 5. marta 2020. godine podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom“, rekao je Antić.

Naglasio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da objasni građanima zašto i ko je naložio da umesto zamene isprava za već registrovano oružje policija vodi kompletno nove postupke uključujući i bezbednosne terenske provere nakon kojih većina građana dobija, kako tvrdi, obaveštenje bez obrazloženja da nisu bezbednosno podobni da na dalje poseduju oružje i nalaže im se da isto prodaju ili predaju policiji.

„Građani imaju pravo da znaju ko je u MUP-u na nezakonit način naložio njihovo razoružavanje i pljačku koja se ogleda u nepotrebnom plaćanju nameta u vidu taksi za nekakvu u zakonu nepostojeću preregistraciju oružja koje već legalno poseduju“, ocenio je on.

Kako navodi, u Evropskoj uniji svaki drugi građanin ima oružje, a u Srbiji legalno oružje poseduje osam odsto građana „sa tendencijom da se taj broj još smanji“.

„Srbija je jedina zemlja na svetu u kojoj se plaća porez na posedovanje oružja, a sad se za nešto što ne postoji u zakonu od građana traži da plaćaju nekakve dodatne takse do 100 evra po komadu oružja. Da li je i ovo razoružavanje građana Srbije povezano sa ličnim interesima ljudi u vrhu vlasti, koji trguju oružjem ili sa nekim drugim interesima, ostaje da vidimo, u svakom slučaju sve što se dešava na štetu je preko 900.000 građana i njihove imovine“, upitao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari