Novosti: Za Vučića razgovori u Briselu bespredmetni 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će preneti zvaničnicima u Briselu da su razgovori Beograda i Prištine bespredmetni ako kosovske vlasti opstruišu sprovođenje dogovora i sprečavaju povratak Srba hapšenjima i podizanjem optužnica, pišu danas Večernje novosti pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvor dnevnika tvrdi da će Vučić osim te poruke insistirati i na razgovorima o „uzurpiranoj privatnoj i državnoj imovini na Kosovu, položaju Srpske pravoslavne crkve i bezbednosnim pretnjama za Srbe na severu i jugu Kosova“.

Novosti pišu da su delegacije Beograda i Prištine spremile spiskove tema za nastavak dijaloga koje imaju malo dodirnih tačaka i podseća da zvaničnici Evropske unije „na sto stavljaju samo ono oko čega se postigne opšta saglasnost“.

Dnevnik podseća da je predsednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocenio da nisu realna nagađanja da su na red stigli pregovori o međunarodno obavezujućem konačnom dogovoru.

Briselski proces nema smisla ako se ne realizuje Zajednica srpskih opština. O konačnom statusu možda bi moglo da se priča, ali bi to zahtevalo da se „ojača“ posrednik, pa da se, recimo, uključi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, rekao je Drecun.

On je rekao da razgovori o konačnom rešenju ne bi bili dijalog dve države, već bi za cilj imali da se spreči da Srbija izgubi Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari