O 24. septembru iz vizure opozicije i vlasti 1Foto: FoNet TV (arhiva)

Drugi dan rasprave u Skupštini Srbije o više zakonskih predloga poslužio je vlasti i opoziciji da se, svako na svoj način, priseti 24. septembra 2000. godine kada je DOS pobedio režim Slobodana Miloševića.

Opozicija je konstatovala da nema neke velike razlike, što se tiče penzija, između perioda devedesetih godina i ovoga što se danas dešava sa penzijama. Nema više sigurnosti ni za jednog penzionera, ocenila je opozicija, dok je vlast smatrala da je bivšim DOS-ovcima, a pogotovo Draganu Đilasu bilo dobro i za vreme Miloševića, jer je baš tada i stekao svoj kapital.
Polemiku je otpočeo poslanik DS Balša Božović koji je podsetio da je 2000. godine tadašnja koalicija na vlasti koju je predvodio Slobodan Milošević zajedno sa SRS dugovala 12 penzija penzionerima, 18 poljoprivrednih penzija i 24 socijalne pomoći. “Nakon 24. septembra 2000. godine nakon pobede DOS-a  sve je vraćeno penzionerima do poslednjeg dinara sa zateznom kamatom i sa usklađenom stopom inflacije. Ovde pred građanima Srbije dajemo obećanje da ćemo vratiti sve što ste vi oteli penzionerima u ove četiri godine sa zateznom kamatom i usklađenošću sa stopom inflacije, zato što je penzija imovina zarađena tokom radnog veka svakog od penzionera koji ima pravo na nju“, rekao je Božović i dodao da će to biti prva stvar koju će uraditi nakon smene režima Aleksandra Vučića. On je upitao i čemu Vučićevom pismo za milion 700 hiljada penzionera ako smatra da je sve urađeno po propisu, a dostava jednog pisma košta 18 dinara.
On je dodao da se i danas otimaju penzije najstarijoj populaciji, samo ne „fizičkom prinudom već u belim rukavicama“, propisano zakonom. Pozivajući se na izjavu pomoćnika ministra za rad Zorana Miloševića, Božović je rekao da je zakon o umanjenju penzija takav da se ono što je do sada uzeto ne može vratiti i upitao na šta je utrošen taj novac.“Mislim da je taj novac utrošen na vrh države i vrh SNS-a, jer je suština da samo vi živite bolje“, istakao je Božović.
Najveća smetnja predloženim izmenama za demokrate je, kaže Božović, što penzije zavise od finansijske stabilnosti države, a to, prema njegovoj oceni, znači da penzije neće biti izvesne.
Odgovarajući na Božovićeve primedbe Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS rekao je da ovi koji slede Dragana Đilasa trebalo bi da vrate građanima Srbije ono što su oteli 5. oktobra 2000. godine, sve ono što ste privatizovali, sve šećerane privatizovane po tri evra. “Trebalo bi da vratite narodni novac ljudima koje ste ostavili bez posla u vreme Borisa Tadića kada je za četiri godine više od 400.000 ostalo bez posla.
”Vratite sve ono što ste oteli, pa onda možemo da pričamo o tome da li su potezi koje povlači sadašnja Vlada Srbije dobra ili ne. Poslanici Dragana Đilasa jednog od najvećih tajkuna i kriminalaca  u novijoj istoriji Srbije, pre svega treba da vrate građanima ono što su im oteli od 2000. do 2012. godine“ , naveo je Martinović, a Božović mu je odgovorio objašnjenjem da sve što je Đilas stekao, stekao je u inostranstvu. Navodeći da je lider Dveri Boško Obradović, inače jedan od sadašnjih koalicionih partnera Dragana Ðilasa, rekao da je Ðilas stekao kapital u vreme Miloševića, Martinović je „posavetovao“ široku koaliciju da se češće sastaje da bi se znalo ko šta priča i ko koga brani.

U polemiku se uključila i radikalka Vjerica Radeta koja je podsetila da su radikali dve ipo godine bili u vlasti sa SPS i da su ponosni na taj deo svog političkog i stručnog delovanja, moralnog pre svega. “Pljačkaške privatizacije i izručenje Srba Haškom tribunalu je vaša lična karta“, navela je Radeta, obraćajući se Božoviću i dodala da je DS povećao broj socijalnih slučajeva. Oglasio se i Neđo Jovanović, poslanik SPS koji je rekao da je potpuno bestidno da se kopa po kostima Slobodana Miloševića.

„Današnja sednica započela je hvalospevima o 24.septembru i 5.oktobru. To je bila jedna velika prevara, simbol propuštenih šansi i izneverenih obećanja. Mislim da Vojislav Koštunica nikada nije odneo izbornu pobedu“, rekao je Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS i dodao socijalisti treba da budu zahvalni za sve što se dogodilo, jer zahvaljujući tome znaju ko je bio u stranci zbog funkcija, a ko zbog ideologije, a građani su, s druge strane, videli „šta znaju i koliko ne mogu oni koji su tada preuzeli odgovornost za Srbiju“. Naveo je da danas veliki broj građana oseća posledice neodgovorne politike koja je tada vođena i ukazao da je ključno pitanje gde su danas oni koji su sproveli i organizovali 24.septembar, a gde je SPS.

„Mi smo 28 godina tu, relevantan politički činilac, ostali verni ideji socijalne pravde, a sa druge strane, gde su oni? Nismo ih se plašili tada, ne plašimo ih se ni danas kada prete 6. oktobrom. Možda su tad bili neka alterantiva, a danas se udružuju, ne da bi bili alternativa već da bi politički preživeli“, rekao je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari