O Rusiji ni reči, za Ameriku preuranjeno 1Foto: Fonet/ Služba za saradnju sa medijima

Državni vrh se nije bavio pitanjem uključivanja Rusije u Briselski dijalog.

Ovako demantuju za Danas u krugovima bliskim vlasti pisanje medija da je odgovor Srbije na ulazak Sjedinjenih Američkih Država u dijalog Beograda i Prištine u Briselu uključivanje Ruske Federacije, odnosno njenog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Kako su za Danas rekli naši sagovornici, oni navodno „prvi put čuju za tako nešto“.

Kada je reč o uključivanju SAD u rešavanje kosovskog pitanja, o čemu mediji uveliko sa izvesnošću izveštavaju, sagovornici Danasa navode da su te najave preuranjene, odnosno da se ni o tome do sada nisu vodili nikakvi ozbiljniji razgovori koji bi se mogli tumačiti u smislu donošenja nekakvih odluka. Prema pojedinim tvrdnjama Danasovih sagovornika iz diplomatskih izvora, nije samo pitanje da li bi se Srbija složila da Amerika uđe u Briselski dijalog, već da postoji otpor takvom ishodu u Briselu. Kako nam je rečeno, insistiranje Kosova da se u dijaloški proces uključe SAD nije u potpunosti i na prvu loptu prihvatljivo za evropske zvaničnike uključene u razgovore Beograda i Prištine. O tome bi mogla da svedoči izjava Maje Kocijančić, portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, u kojoj ona na pitanje o uključivanju Vašingtona kaže da EU veoma blisko sarađuje sa SAD na Zapadnom Balkanu, kao i da se to odnosi i na pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

I dok kosovski zvaničnici učestalo pozivaju da Amerika postane deo Briselskog dijaloga, u Srbiji predstavnici vlasti javno tvrde da to neće biti slučaj, odnosno kako je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova rekao, Srbija neće prihvatiti menjanje formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanje SAD u taj proces. „Amerikanci su uvek bili iza scene, tokom dijaloga, ne razumem zašto bi se u razgovore uključivala samo jedna strana“, rekao je nedavno Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana izjavio da „dijalog vodimo pod patronatom EU i za nas je Evropska unija posrednik“. „Za nas je EU posrednik. Ne mislimo da menjamo bilo kakav format, a ako budu tražene neke velike sile, onda će verovatno sve velike sile biti uključene. Ali, ne mislim da je to u ovom trenutku na bilo koji način u igri“, rekao je Vučić

Ipak, prema rečima sagovornika Danasa iz diplomatskih krugova, u konačnom uobličavanju rešenja za punu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, tzv. pravnoobavezujućeg sporazuma, svakako će učestvovati i SAD. Naravno, dodaju oni, ako i kada budemo dospeli u tu fazu. „Nije isključeno ni učešće Rusije u toj fazi. Sve to zavisi od konačnog sadržaja i obuhvata dokumenta“, zaključuju naši diplomatski izvori.

Konferencija Srbija – EU 11. decembra

Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU biće održana 11. decembra, saznaje RTS u Briselu, ali još nema saglasnosti o tome da li će tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna. Ključna za tu odluku biće procena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izveštaja koji im je o tome pripremila Evropska komisija. Može se očekivati otvaranje poglavlja 6 (kompanijsko pravo) i 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom, dok je otvaranje poglavlja 33 (o finansijskim i budžetskim odrednicama) za sada neizvesno.

Predsednik Srbije: Razumeli poruke i zahteve

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je predstavnicima članica Evropske unije da je Srbija razumela poruke i zahteve, kao i svoje obaveze, navodi se u saopštenju predsednikove pres-službe. Vučić je prisustvovao radnom ručku koji je priredio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i na kojem su učestvovali ambasadori i drugi diplomatski predstavnici članica Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari