O turizmu poslanika svedoče samo selfiji poslanika na Fejsbuku 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije početkom ove nedelje odobrio je grupi poslanica putovanje i boravak u Vašingtonu od 18 do 27. juna, radi učešća u programu „Otvoreni svet“, u organizaciji kongresa SAD.

Istovremeno odbor je odobrio i boravak regionalnom sastanku parlamentarki u Skoplju dvema poslanicama, ali i prisustvo Draganu Šormazu na parlamentarnoj skupštini NATO-a u Parizu. Ovih dana grupa parlamentaraca vratila se iz Irana, a poslednjih meseci poslanici su posetili Kirgiziju, Kazahstan, Portugaliju, Tursku, Poljsku, Kubu, Kinu, Kipar. Teško je, međutim, utvrditi koje su sve daleke destinacije obišli srpski parlamentarci, koliko su građane Srbije koštala ta putovanja i kakvu je korist Srbija imala od njih, jer sekretarijat skupštine Srbije, već nekoliko meseci odbija da dnevnom listu Danas, uprkos zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, dostavi tražene informacije .

Još početkom ove godine uputili smo zvaničan zahtev Sekretarijatu Skupštine Srbije u kome smo tražili da nam dostave informacije koliko je poslanika u ovom sazivu putovalo u inostranstvo i gde, koliko je potrošeno na ta putovanja, ko je najviše putovao, gde je putovala predsednica parlamenta Maja Gojković i koje sve zemlje su posetili poslanici članovi grupe prijateljstva. Ana Kovačević, iz Sekretarijata skupštine Srbije zadužena za dostupnost informacija u nekoliko navrata nam je obećavala da će odgovore proslediti samo da generalni sekretar parlamenta Srđan Smiljanić to odobri. Odgovori nisu stizali, a Kovačevićeva se više nije javljala ni na telefon. Žalbu, sa istim pitanjima, uputili smo i Povereniku za dostupnost informacija, ali nam je rečeno da parlament nije u njihovoj ingerenciji i posavetovali da od sekretarijata parlamenta ponovo zatražimo iste odgovore, pa, ukoliko ne stignu možemo se žaliti Upravnom sudu. To smo i učinili 22. marta, ali smo ponovo ostali bez odgovora .

„Ne znam zbog čega vam odgovori nisu stigli, ne sećam se tačno. Valjda smo bili u gužvi zbog redovnog zasedanja“, kratko nam je ovih dana odgovorila Kovačevićeva, ne želeći da komentariše da li to parlament, koji se kune u transparentnost, zapravo taji od javnosti gde su poslanici sve putovali i koliko su potrošili na putovanja.

Podsećanja radi, poslednje informacije o putovanjima poslanika bila su nam dostupna pre tri godine, iako na sajtu parlamenta jasno stoji da se informacije od javnog značaja ne mogu dostavljati samo ukoliko bi time bio ugrožen život, zdravlje, sigurnost, ili, ukoliko bi se time sprečilo otkrivanje krivičnog dela, izvršenje presude ili sprovođenje kazne. Informacije o putovanjima poslanika jasno je ne narušava ni jednu od ovih stavki

Valja pomenuti da je budžetom za putovanja poslanika u ovoj godini predviđeno 200 miliona dinara, što je za 50 miliona više nego u prošloj godini. Doduše poslanici se izgovaraju da na tim putovanjima praktično gladuju, ukoliko nemaju uz sebe sopstveni novac, a i da je smeštaj krajnje loš, zahvaljujući pravilima koja su prošle godine doneta i po kojima na konferencije, seminare i zasedanja organizacija u inostranstvo, uglavnom odsedaju u hotelima od tri ili četiri zvezdice, dok mogu da putuju samo avionom ekonomskom klasom.

Ukoliko se izuzme prisustvo stalnim međunarodnim organizacijama, postavlja se, ipak pitanje, koja je svrha svih ostalih putovanja poslanika, jer na sajtu parlamenta osim uobičajenih informacija da se razgovaralo o bilateralnoj saradnji, o produbljivanju političkog dijaloga na svim nivoima i situaciji na Kosovu i Metohiji, nema nekih drugih detalja. Na društvenim mrežama ne manjkaju selfijii poslanika sa tih putovanja. Poslanici opozicije koji tvrde da putuju neuporedivo manje o poslanika vlasti napominju da se na tim putovanjima teško može govoriti o nekom dijalogu sa domaćinima, kada poslanici vlasti slabo, ili nikako govore strane jezike.“Čak i sa lošim ili nikakvim znanjem engleskog ili nekog drugog stranog jezika poslanici vlasti putuju, ali i zato Maja Gojković, predsednica parlamenta nas iz opozicije proziva za svako putovanje preko medija“, kaže Sanda Rašković ivić, poslanica Narodne stranke i dodaje da je dostupnost informacija o putovanjima zato naravno „nedostupna“.

Aleksandra Čabraja, poslanica Zelene stranke primećuje da su sva putovanja poslanika nekako obavijena velom tajne i da joj je čudno što o tim putovanjima, koja nisu retka, nema detaljnijih podataka na sajtu Skupštine. „Lično, kao vrlo aktivan poslanik u Skupštini već tri godine, član mnogih grupa prijateljstva, ranije i član Odbora za kulturu i informisanje, nikada nisam bila uključena ni u jedno putovanje, niti podrobnije obaveštena o njima. Znam da se razna putovanja svakako organizuju u okvirima raznih grupa, odbora, delegacija i slično, ali ništa konkretno o tome ne znam“, kaže Čabraja, dok Novica Tončev, poslanik Socijalističke partije Srbije napominje da je poslednji put putovao na finale lige šampiona u Madridu, ali kao sportski radnik Fudbalskog saveza Srbije.

Kaže da izbegava da putuje kao poslanik, jer smatra da mu to nije u opisu posla i da ne uživa u tome. „Građani Surdulice i Pčinjskog okruga mi nisu dali mandat da bi išao na ekskurzije u ovim godinama, jer sam to radio svojevremeno kao đak i student. A primetno je da ima dosta poslanika, pa i mojih drugova socijalista, koji vole parlamentarni turizam, ali ne vidim kao rezultat tog putovanja da su doveli nekog investitora u svoju opštinu“, kaže Tončev, a na pitanje zbog čega se tako malo zna o tim putovanjima, on odgovara da ne zna čemu tolika konspiracija, ali da pretpostavlja da je zbog građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.

„Što bi vas uopšte glasao neko ako ga putem Fejsbuka i Instagrama provocirate selfijem, a on ne može detetu patike da kupi“, kaže Tončev. I Branka Stamenković, poslanica DJB kaže da je neobaveštena što se tiče putovanja poslanika vladajuće koalicije mimo zvaničnih delegacija u međunarodnim organizacijama. „Ne znam koga od poslanika na ta putovanja vode i koliko ta putovanja koštaju, jer mene niko iz skupštinske većine nikad nije „vrbovao“ za takvo putovanje. Da takvih putovanja ima, pak, znam pouzdano, jer je svojevremeno poslanica Ana Stevanović išla na jedno takvo putovanje u Katar“, kaže Stamenkovićeva.

Stevanović: Gladovanje uz dnevnice

Aleksandar Stevanović, poslanik Stranke moderne Srbije, kaže za Danas da svi poslanici kupuju ekonomske karte za avion, preko agencije koja je dobila na javnom tenderu taj posao i koja obezbeđuje smeštaj u hotelima sa tri ili četiri zvezdice ili najekonomičniju varijantu. „Devizne dnevnice su određene zakonom, u nivou koji znači faktičko gladovanje u mnogim mestima, ako ne poneseš svoj novac, ili ti ne plati neko drugi. Putovanja su različita u Delegacijama su gotovo uvek mešovito vlast i opozicija“, napominje Stevanović.

Opozicija bojkotuje rad parlamenta ali ne i putovanja

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke kaže da je poslanici opozicije „lažu“ kada kažu da ne znaju ko gde putuje i da oni nisu obuhvaćeni tim putovanjima – On napominje da je sve transparentno, da se zna da je on poslednjih meseci putovao u Bratislavu u sedište NATO-a, ali i Teheran, na poziv iranskog parlamenta. Iz skupštinske vladajuće koalicije podsećaju da su u inostranstvo putovali čak i poslanici koji inače bojkotuju rad parlamenta, poput Nenada Božića, Gorice Gajić, Vladimira Đurića, Aleksandre Jerkov, Dragana Vesovića, Maje Videnović, a podsećaju i da je poslanik SMS Aleksandar Stevanović u vreme dok je bojkotovao rad parlamenta, boravio u Ričmondu u SAD na studijskoj poseti koju plaća parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari