O Vučićevoj vakcinaciji odlučuje marketing 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Iako je više puta najavljivao da će se vakcinisati, predsednik Srbije Aleksandar Vučić to do sada nije učinio, uvek uz objašnjenje, ili da je prehlađen i da su mu lekari savetovali da prvo ozdravi ili da će deliti sudbinu naroda, do toga da ima mnogo onih koji pre njega treba da prime cepivo i da njegovi roditelji još to nisu učinili.

Zato se otvara prostor za pitanje zašto sa vakcinacijom odugovlači kada je već najavljuje.

A stvaraju se i razne teorije zavere od toga da je već odavno primio vakcinu, preko toga da bi njegova vakcinacija omasovila potražnju za cepivom kojeg nema dovoljno, do da se možda neće ni vakcinisati.

O tome zašto predsednik koji uživa najveće poverenje građana, prema israživanjima na koje se i on sam poziva, odlaže svoje vakcinisanje i kako bi to uticalo na broj zainteresovanih za cepljenje, u Demostatu za naš list kažu da predsednik kalkuliše.

Kako nam je rečeno, Vučić je najavio da će se vakcinisati i sigurno je i ta najava ohrabrila deo građana koji se dvoume, ali da on trenutno kalkuliše i što se tiče termina vakcinacije i proizvođača.

U Demostatu navode da je njegova kalkulacija posledica i značajnog broja onih koji nisu spremni da se vakcinišu a takvih je i među njegovim glasačima, te se on ponaša u skladu sa pulsom javnog mnjenja.

Demostat je, podsetimo, uradio istraživanje o vakcinaciji pre njenog početka, koji pokazuju da bi se 46 odsto građana vakcinisalo ako to preporuče lekari i stručnjaci, 31 odsto ni pod kojim uslovima, a samo šest odsto ako preporuči predsednik države.

Iz Demostata dodaju da je podrška vakcinaciji sada veća nego u momentu kad je rađeno njihovo istraživanje i zbog pozitivne kampanje koja se vodi na nacionalnim frekvencijama i zbog vakcinisanja najviših državnih zvaničnika.

Kako kažu, rezultati istraživanja javnog mnenja, koja se rade nedeljno kako predsednik kaže, imaće veliki uticaj na to da li će se i u kom momentu on vakcinisati i koji će proizvođač biti u pitanju.

O Vučićevoj vakcinaciji odlučuje marketing 2

U Demostatu navode da bi sigurno njegovo primanje vakcine povećalo broj onih koji su spremni da se vakcinišu.

Da je reč o predsednikovoj kalkulaciji smatra i Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli. On za naš list kaže da predsednik odugovlači iz taktičkih i marketinških razloga.

– A to je sve deo predstave i slike koju pravi o sebi – da je spasitelj, supermen i onaj ko se žrtvuje za svoj narod – žrtva. To odlaganje otvara prostor za spekulacije da je primio vakcinu još ranije ili da postoji mogućnost i da zazire od medicinskih posledica. Te spekulacije bi mogle da se razveju time što bi se vakcinisao ili objavio da je primio vakcinu. To što to ne čini, znači da ima nekih drugih političko-marketinških motiva za pravljenje slike o svojoj skromnosti zbog koje neće to da radi preko reda – navodi Vukadinović.

Kako dodaje, njegovo vakcinisanje bi imalo pozitivan efekat, pogotovo na njegove glasače, koji se, kako kaže, i sada u većoj meri izjašnjavaju pozitivno o vakcinaciji.

Sve najave

Predsednik Vučić je 22. avgusta rekao da će se prvi vakcinisati, te da očekuje da će se to dogoditi u naredna tri meseca. Zatim, dan pred početak vakcinacije 24. decembra, predsednik razmišlja ko će biti prvi da li premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević ili on. „Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije“, rekao je on tada. Prilikom vakcinacije premijerka je najavila da će se predsednik pelcovati kineskom vakcinom. Nekoliko dana pred dolazak kineske vakcine predsednik objašnjava da bi njegovo vakcinisanje bilo pogrešno protumačeno, te da on želi da deli sudbinu naroda. Kada je stigla kineska vakcina, najavio je vakcinisanje za sedam ili osam dana, zatim za vikend jer je bolešljiv, a kada je vikend prošao, razmišljao je „ima li smisla“. „Jer ipak sam mnogo mlađi i nisam toliko bolestan da budem u prvih 500 hiljada vakcinisanih“, rekao je tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari