Obični ljudi stradaju dok političari profitiraju 1Foto: Miodrag Dragojević

Nasilje nikada nije rešenje i ono po pravilu rađa novo nasilje.

Nadam se da će naši narodi naći način da prekinu ovaj teški lanac nesreće koji će nas u suprotnom, i Srbe i Albance, večno držati zakovanim za dno društvenog napretka. Za to vreme, najgori iz oba naroda, vlasti duboko ogrezle u kriminal sa obe strane, obilato koriste ovu situaciju i podgrevaju atmosferu straha, nasilja i sukoba zarad svojih političkih i ekonomskih interesa, komentariše za Danas Radomir Lazović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd, incident u kojem je dečak srpske nacionalnosti izboden nožem u sukobu u sa albanskim dečacima, u blizini mosta preko reke Ibar u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, poslužio se tim nesrećnim slučajem u prilog stavovima koji su protiv otvaranja mosta na Ibru, koji povezuje južni i severni deo Mitrovice. „Albanci jedva čekaju da pređu most na Ibru, oni su fascinirani severnom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mestima“, izjavio je Vučić na televiziji Pink. Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i predsednik Alijanse za budućnost Kosova i kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, osudili su, s druge strane, ranjavanje sedamnaestogodišnjaka srpske nacionalnosti na mostu na Ibru.

„Oštro osuđujem ordinarni zločin i pozivam organe reda da što pre rasvetle slučaj i izvedu pred lice pravde odgovorne“, kazao je Veselji. On je, međutim, odmah potom rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi taj slučaj „za destabilizaciju Kosova i regiona“, dok je Haradinaj rekao da se radi „o izolovanom slučaju“.

Sagovornik Danasa, Radomir Lazović, smatra da „u takvoj atmosferi, u atmosferi gde se deca bodu noževima, ekipa nesmetano posluje, švercuje, pljačka i otima“.

– Inicijativa Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje napad na dečaka koji se desio u Kosovskoj Mitrovici, ali poziva na odgovornost pre svega vlasti u Beogradu i Prištini, koje se igraju sa sudbinama običnih ljudi, trguju našim životima i koriste se našom nesrećom – zaključuje Lazović za Danas.

Tragičan slučaj među maloletnicima srpske i albanske nacionalnosti dogodio se uoči izbora. Dan posle, stigla je vest da „institucije Kosova neće dozvoliti predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji“. Ovi navodi kosovskih političara dolaze u svetlu najava određenih beogradskih zvaničnika da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentarne izbore koji će se na Kosovu održati šestog oktobra ove godine. Savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je da prištinske institucije „neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju“.

Prema Ziberaju, ovo pogotovo važi za zvaničnike iz Srbije. „Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smislu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“, rekao je Ziberaj za Radio Slobodna Evropa.

Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ziberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova. Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ziberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova. Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ziberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova.

– Pogrešna i nesmotrena odluka koja će samo dovesti do dodatnog zatezanja i napetosti u odnosima između Beograda i Prištine, koji se konstantno pogoršavaju od uvođenja taksi a čije posledice direktno trpe jedino Srbi na Kosovu i Metohiji. Besmislena je zbog činjenice da ne može sprečiti dominantnu pobedu Srpske liste, koju bi u kampanji podržali zvaničnici koji bi došli, poput Đurića ili Vučića. Kao što ni takve posete ne bi presudno uticale na opredeljivanje birača. A posebno je cinična, jer kada je bilo potrebno 2013. godine sprovesti prve kosovske izbore na Severu Kosova, tada su te posete bezuslovno bile dozvoljavane, jer su obe vlasti tada radile na zajedničkom interesu, integrisanju ovog dela u pravni poredak ostatka Kosova – ističe za Danas Marko Jakšić, bivši odbornik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda.

On navodi da srpski političari ne zaslužuju ovakav tretman, iako su te posete, kako kaže, gotovo uvek, od 2013. bile iskorišćene za stranačku promociju.

– Srbi sa Kosova i Metohije nemaju rezervnu državu, i svaka poseta njenih zvaničnika je, od 1999. godine, uvek bila važna jer je značila da ih država nije zaboravila i da brine o njima. Ukoliko bi se uspostavila praksa, zbog ovih koji te posete zloupotrebljavaju u stranačke svrhe, a koji svakako neće doveka biti na vlasti, da zvanična Priština ad hoc može da zabrani posete, to bi predstavljalo ogroman problem po budućnost i opstanak Srba na Kosovu – zaključuje Marko Jakšić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari