Obradović: 13. decembar "Dan D" za ulogu EU u Srbiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Lider Dveri Boško Obradović istakao je danas u Čačku da je novi dolazak delegacije Evropskog parlamenata u Srbiju u petak, 13. april, presudan i da ovaj dan može biti i baksuzan i dobar dan za Srbiju i srpsku demokratiju, saopštila je ta stranka.

„Zavisi od toga kako će se postaviti visoka delegacija EP prema postojećim uslovima za izbore na proleće sledeće godine. Ako visoki predstavnici EP utvrde da u Srbiji postoje uslovi za izbore i da je vladajući režim učinio ‘značajne pomake u pravcu poboljšanja izbornih uslova’ – onda se EU između Vučića i demokratije opredelila za Vučića i njima znane dilove zbog kojih ovaj diktator treba i dalje da bude na vlasti u Srbiji, podržan iz EU, kao i 2012. godine kada je iz Brisela stigla čestitka Tomislavu Nikoliću na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora – tri sata pre zatvaranja birališta“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Ukoliko, dodao je, predstavnici EP potvrde ono što je već rečeno u Izveštaju Evropske komisije iz aprila oni će konstatovati da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da vlast nije učinila nikakve suštinske pomake u tome pravcu.

Po njemu, u tom slučaju ćemo znati da se EU između Vučića i demokratije opredelila za demokratiju, koju inače proklamuju u svojoj ideološkoj agendi u Srbiji već 30 godina.

„Iako nisam ljubitelj mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja, stajanje delegacije EU na stranu demokratije u Srbiji rezultiralo bi pravim pregovorima između vlasti i opozicije jer Aleksandar Vučić onda ne bio imao kud. To bi bio kraj ove pregovaračke farse u Narodnoj skupštini i tek tada bi se stvorili preduslovi za prave pregovore“, smatra predsednik Dveri.

Po njegovim rečima, zahtevi opozicije su poznati: Ispunjavanje preporuka stručnog tima sa protesta „1 od 5 miliona“ o slobodnim i poštenim izborima kroz „Sporazum između vlasti i opozicije“ koji bi bio usvojen kao lex specialis u parlamentu, garancije odnosno kontrolni mehanizam kojim bi se garantovalo sprovođenje tog Sporazuma, kao trenutka prevazilaženja sadašnje krize i društvenih sukloba, i otvaranja normalne debate u Parlamentu, medijima i društvu u celini i izbori posle devet meseci od usvajanja Sporazuma u Skupštini.

Obradović je istakao da delegaciji EP treba ukazati na stanje u našem društvu.

„Siniša Mali ima dokazano plagirani doktorat i još uvek nije podneo ostavku, sumnja se da su četiri ministra u Vladi kupili fakultetske diplome, brat predsednika države se dovodi u vezu sa najvećoj otkrivenom plantažom marihuane u Evropi, a glavni pregovarač sa strane vlasti i šef Radne grupe Vladeza poboljšanje izbornih uslova, ministar Nebojša Stefanović, falsifikovao je svoju fakultetsku diplomu i plagirao doktorat, dok se njegov otac bavi trgovinom oružjem i umešan je u niz koruptivnih krivičnih dela. U jednoj takvoj atmosferi i sa jednom takvom vlašću koja je ogrezla u kriminal i korupciju i koja će po svaku cenu braniti svoje održanje na vlasti nije realno da se organizuju normalni demokratski izbori u Srbiji. Zato je petak ‘Dan D’ i najavljeni izbori na proleće moraju biti pomereni za neki drugi termin u toku iduće godine za koji će biti obezbeđeni pošteni izborni uslovi na osnovu sporazuma između vlasti i opozicije“,  rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari