Boško Obradović sprejom ispisao ulaz u ambasadu Crne Gore i najavio protest u 18 časova 1Grafit na ulazu u ambasadu CG u Beogradu Foto: J. Tomić

Lider Dveri Boško Obradović danas je sprejom ispisao poruku na ulazu u ambasadu Crne Gore koja glasi „Milo lopove ne damo ti svetinje“, javlja reporter Danasa.

Obradović je najpre, kako saznajemo, tražio prijem kod ambasadora, kako bi mu predao protestnu notu, međutim ambasadora nije bilo pa se lider Dveri odlučio da uzme sprej i ispiše poruku na zidu pored ulaznih vrata u ambasadu.

On je zajedno sa članovima Predsedništva i simpatizerima održao konferenciju ispred ambasade Crne Gore i poručio da je Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori skandalozan.

„Uprkos protivljenju većine građana koji su sinoć bukvalno paralisali ovu zemlju, u crnogorskoj skupštini je sinoć u sred noći donet ovaj neokumunistički zakon kojim se direktno udara na Srpsku pravoslavnu crkvu“,  rekao je Obradović, a prenosi pres služba Dveri.

Obradović je podsetio da SPC na tim prostorima postoji vekovima i da je starija od države Crne Gore i nikako Crna Gora ne može da ima veze sa imovinom SPC.

„Jasno je da je ovo krajnji pokušaj urušavanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Setimo se udara na srpski jezik, pritisaka i diskriminacije Srba“, istakao je Obradović.

On je  osudio hapšenje kolega opozicionih poslanika iz parlamenta Crne Gore i pozvao vlast u Crnoj Gori da povuče zakon.

Lider Dveri se osvrnuo i na skandalozno ćutanje državnoh vrha Srbije na dešavanja u Crnoj Gori.

„Aleksandar Vučić je dužnik Mila Đukanovića, on ga je uveo u svet kriminalnog miljea i stranih obaveštajnih službi“, rekao je on.

Pozvali su građane da dođu u 18 časova na protest ispred ambasade Crne Gore koji organizuju studenti Pravnog fakulteta.

Predhodno je danas delegacija Srpskog pokreta Dveri, koju su predvodili narodni poslanici Boško Obradović i Ivan Kostić, predala u Patrijaršiji u Beogradu pismo Patrijarhu Irineju u kome se traži zakazivanje hitnog velikog crkveno-narodnog sabora u Podgorici, saopštio je pokret Dveri.

U pismu Patrijarhu Dveri ocenjuju da je sinoćno hapšenje velikog broja narodnih poslanika i građana u Crnoj Gori zbog protivljenja donošenju zakona o verskim slobodama samo finale pokušaja urušavanja duhovnog i nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori od strane vladajućeg režima Mila Đukanovića.

Boško Obradović sprejom ispisao ulaz u ambasadu Crne Gore i najavio protest u 18 časova 2
Foto: Jovana Tomić

„Posle ukidanja srpskog jezika, zatiranja ćirilice, progona sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i ukidanja prava na rad u državnoj upravi svima koji su se izjasnili kao Srbi, crnogorska vlast otišla je još dalje pokušajem da otme svetinje SPC u Crnoj Gori. Skandalozni zakon o verskim slobodama nije ništa drugo nego neokomunistički akt protiv imovinskih prava Crkve koja je u Crnoj Gori mnogo starija od države. Ova pogubna i antipravna praksa crnogorskog režima sada može biti podstrek za druge režime u okruženju da takođe udare na imovinu SPC“, navode Dveri.

Boško Obradović sprejom ispisao ulaz u ambasadu Crne Gore i najavio protest u 18 časova 3
Foto: J. Tomić

Dodaju da se slični pokušaji uzurpiranja crkvene imovine mogu se očekivati u nezavisnoj državi Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji BiH, kao i na prostorima lažne države Kosovo, odnosno Kosova i Metohije gde smo, kako navode Dveri, već imali slične slučajeve da se prisvaja crkvena, državna i privatna imovina Srba.

Pokret Dveri pozvao je Patrijarha da hitno zakaže veliki crkveno-narodni sabor u Podgorici na koji će pozvati predstavnike Srba iz svih zemalja regiona i dijaspore kako bismo zajednički razmotrili novonastalu političku situaciju koja donosi nesagledive posledice po srpski narod i SPC na Balkanu u budućnosti.

„Ako država Srbija ćuti, ako Aleksandar Vučić ne sme ni reč da kaže protiv svog političkog brata blizanca, oca i mentora Mila Đukanovića, ako je kompletan politički vrh u Srbiji nem na ono što se dešava Srbima i SPC u Crnoj Gori, nadamo se da vrh SPC neće ćutati i da će reagovati hitnim pozivanjem svih Srba na okup u odbranu svetinja u Crnoj Gori“, ističu Dveri i dodaju da  na pomenuti vanredni crkveno-narodni sabor u Podgorici treba pozvati sve episkope, sveštenstvo i monaštvo SPC iz Srbije, regiona i rasejanja, kao i sve političke organizacije i udruženja koja podržavaju srpski narod i SPC u odbrani svetinja u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari