Obradović: Svima je jasno da Šešelj, Čanak i Čeda nisu opozicija 1Foto: FoNet SZS

Ne postoji saglasnost opozicionih poslaničkih grupa, koje podržavaju protest „Stop krvavim košuljama“, o bojkotu rada parlamenta Srbije, koji predlaže lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predstavnici opozicionih stranaka slažu se da je narušena institucija parlamenta, ali i da bojkot ima smisla samo ukoliko cela opozicija učestvuje u tome, jer bi u suprotnom takav gest bio samo usluga vlastima. Konstatuju i da bi i nakon odluke o bojkotu, u parlamentu ostale neke opozicione stranke, poput – SRS, LDP,LSV, tako da legitimit parlamenta ne bi bio ugrožen.

„Narodna stranka se zalaže za bojkot svih instutucija, uključujući i parlament koji je najosakaćenija institucija. ali za takvu odluku potreban je konsenzus u SzS. Takva formalna odluka u Savezu još nije doneta,“ objasnio je lider Narodne stranke Jeremić za televiziju N1.

Jeremićeva potpredsednica, Sanda Rašković Ivić, i šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije kaže za Danas da će se njena poslanička grupa ponašati u skladu sa dogovorom opozicije . „Pre svega, potrebno je da imamo jedinstven stav u okviru poslaničke grupe koje su deo SzS, a bilo bi dobro da kompletna opozicija izađe iz ovog parlamenta. Bojkot ima smisla samo ako smo u njemu jedinstveni,“ kaže Rašković Ivić ,a njen stranački kolega Miroslav Aleksić ističe da u slučaju bojkota parlamenta treba napustiti i sve druge institucije u kojima opozicija učestvuje na svim nivoima vlasti. Nakon toga, kako kaže, mora uslediti vaninstitucionalna borba na ulici za smenu ovog režima koji razara Srbiju i njenu budućnost.

„Dok ne dobijem odgovor šta se radi nakon izlaska iz parlamenta smatraću da je ta ideja potpuno neutemeljena. Ako napustimo parlament ostaće ti divljavci i radiće gore stvari. Ovako, imamo priliku da ih upozorimo i da upoznamo javnost sa onim što se tamo radi. Nigde u savremenom svetu nije uspeo bojkot u poslednjih sto godina. Demokratska stranka je 1997. godine bojkotovala izbore i jedini efekat je bio da su razni Šešelji i neki drugi kvazi opozicionari sa tada vladajućom klikom izigravali parlamentarizam bez bilo kakve smetnje i otpora u samom parlamentu. Ako se bojkotuje parlament bilo bi logično da lekari bojkotuju državno zdravstvo, profesori izađu sa fakulteta i škola, zaposleni u lokalnoj samoupravi napuste radna mesta, a novinari sa RTS redakciju. Da li je to moguće? Naravno da nije. Prema tome mislim da je borba za izborne uslove i poštovanje zakona i borba na izborima prava stvar. Posao opozicije je da se bori, a ne da beži od problema“, kaže za Danas Zoran Živković, lider Nove stranke koji deli mišljenje opozicionih kolega da je narušena institucija parlamenta.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke kaže da nema odgovor na pitanje da li opozicja treba da napusti parlament Srbije i to zbog mnogih dilema. Jedna od njih je to što će deo kakve takve opozicije ostati u skupštinskim klupama, što će vlastima obezbediti pokriće pred domaćom i međunarodnom javnošću, da parlament radi u demokratskoj atmosferi. Druga dilema je što opozicija nakon izlaska iz parlamenta neće moći da se čuje, ni vidi bilo gde. Zbog svih tih i mnogih drugih dilema pre par dana na Predsedništvu SDS nismo doneli definitivnu odluku o bojkotu. Ako treba da izađemo iz parlamenta da bi šetali sa građanima, to već radimo tri nedelje,“ kaže Đurišić, a lider Dveri, Boško Obradović , napominje da će odluka o bojkotu parlamenta biti doneta u dogovoru sa svim kolegama iz opozicionih poslaničkih grupa.

On kaže da ako sva opozicija napusti parlament, onda onaj koji ostaje nije opozicija. „Valjda je svima odavno jasno da Šešelj, Čanak i Čeda nisu opozicija, već sateliti vlasti i pošteno bi bilo da svi stanu na izbornu listu SNS,“ napominje Obradović, a Tatjana Macura, šefica poslaničke grupe Slobodni poslanici podseća da opozicija i sada delimično bojkotuje rad parlamenta i ne učestvuje u raspravi tokom takozvanih botovskih amandmana.

Ona ističe da nije za to da opozicija popuno napusti parlament, jer misli da to neće proizvesti željeni efekat. „Legitimit parlamenta, bojkotom, svakako ne bi bi ugrožen, jer će tamo ostati neke opozicione stranke. Parlament je danas jedino mesto gde građani mogu da čuju kakve stavove imamo po pitanju nekih zakina. Zašto bismo se autocenzurisali sada kada sledi rasprava o amandmanima na Ustav. Da li smo sigurni da u takvoj raspravi ne želimo da učestvjemo, ako znamo da će promenama dodatno biti politizovano pravosuđe. Zato mislim da bi bilo dobro da održimo teško uspostavljenu saradnju opozicije u parlamentu i da se o daljim zajedničkim aktivnostima najpre dogovorimno, a da tek onda izlazimo javno sa stavovima. Ako se ne budemo pridržavali ovog jednistavnog pravila stvaraćemo nepotrebne konflikte i lošu atmosferu,“ zaključuje Macura u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari