Od smrti Olivera Ivanovića prošlo dve godine 1FOTO Stanislav Milojkovic

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre dve godine, u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Ivanović je pogodjen hicima iz pištolja, ispaljenim iz kola u pokretu, ispred kancelarije GI SDP.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je početkom decembra optužnicu protiv šest osoba koji se terete za umešanost u njegovo ubistvo a izdat je medjunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića zbog, kako se navodi u optužnici, upravljanja kriminalnom grupom.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste i kontroverzna figura u srpskoj zajednici na severu Kosova, u čiju odbranu je, nakon što je Priština pokušala da ga uhapsi, stao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je da je cilj optužnice da se okrivi srpski narod, navodeći da je Priština odbijala saradnju na rasvetljavanju zločina koji je počinjen na teritoriji van domašanja srpskih istražnih organa.

Jula 2017. godine Ivanoviću je bio zapaljen automobil, a u poslednjem intervjuu lider GI SDP je ocenio da Srbi na severu Kosova ne strahuju toliko od Albanaca koliko od lokalnih Srba „kriminalaca i kabadahija koji voze džipove bez tablica“.

Gradjanska inicijativa SDP najavila je da će danas obeležiti drugu godišnjicu ubistva Ivanovića. Prošle godine položeno je cveće na mestu gde je ubijen, a održane su i druge manifetacije.

Udruženje Jedan od pet miliona najavilo je da će subotnji protest u Beogradu posvetiti Ivanoviću, „ubijenom lideru opozicije na Kosovu i Metrohiji“, što je uradilo i na prvu godišnjicu njegovog ubistva.

Ivanović je sahanjen na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari