Odalović: U prvoj polovini 2020. tridesetak ambasada Srbije dobiće nove ambasadore 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/MO

U prvoj polovini 2020. godine tridesetak ambasada Srbije dobiće nove ambasadore, najavio je za „Politiku“ generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Kao dva najznačajnija centra u kojima su ambasadori razrešeni i za koje još nema novih kadrovskih rešenja navedeni su Vašington i Peking, gde aktuelni Derđ Matković i Milan Bačević čekaju poziv da se vrate u Beograd, naveo je Odalović, ističući da za njih još nije nađena zamena.

Odalović je istovremeno najavio da će Srbija tokom ove godine otvoriti i nova diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP).

„Svi razrešeni su obavešteni i vraćaće se po dinamici koju treba da utvrdimo imenovanjem novih ambasadora. Novi šefovi DKP su stvar dogovora ministra, predsednika i Vlade. Svi oni pre odlaska moraju da prođu određene pripreme i procedure. Dakle, stari ostaju dok ne budu imenovani novi, jer nije praksa da se mesta šefova DKP ostavljaju upražnjena“, objasnio je Odalović.

On je naveo da će Ministarstvo krajem fabruara ili početkom marta raspisati interni konkurs za popunu upražnjenih diplomatskih mesta.

„Pošto se po pravilu na neka mesta prijavljuje više kandidata, a na neka niko, onda se onima koji ne budu izabrani na mesta na koja su konkurisli daje šansa da se u drugom krugu, odnosno na novom konkursu, prijave za upražnjena mesta“, objašnjava Odalović.

On je naglasio da je plan je da se u misiju pošalje jedan broj „starih“ karijernih diplomata, onih koji su već bili na službi u inostranstvu, a da u ministarstvu ima i mlađih ljudi „koji sigurno svojim kvalitetima zaslužuju da budu na čelu misije“.

Naša zemlja trenutno ima 70 ambasada i 25 konzulata, dok bi, prema mišljenju stručnjaka za pitanja diplomatje, države veličine Srbije trebalo da imaju od 120 do 130 diplomatskih predstavništava, piše „Politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari