"Nova ambasada Srbije u SAD je lepa, ali je od nje važniji ambasador od integriteta": Sagovornici Danasa o otvaranju nove zgrade u Vašingtonu 1foto: Twitter/MarkoDjuric

Ambasada Srbije u Sjedinjenim američkim državama dobila je novu zgradu, koja je danas počela sa radom, a sagovornici Danasa kažu da je stara zgrada bila privremeno rešenje, ali i kritikuju ambasadora Marka Đurića.

Milan Krstić, docent na beogradskom Fakultetu političkih nauka, navodi da su prethodne prostorije ambasade bile privremeno rešenje, kao posledica činjenice da je prema dogovoru o sukcesiji imovine SFRJ jugoslovenska ambasada u Vašingtonu pripala Slovencima.

– Zgrada u koju je sada smeštena ambadada deluje jako lepo, dobro je pozicionirana i ima istorijsku važnost, sto šalje ozbiljniju sliku o državi, smatra Krstić.

"Nova ambasada Srbije u SAD je lepa, ali je od nje važniji ambasador od integriteta": Sagovornici Danasa o otvaranju nove zgrade u Vašingtonu 2
Milan Krstić; foto: N1

Da je ovo otvaranje nove zgrade ambasade još jedan pokazatelj „pragmatične strateške orijentacije naše zemlje“ koji se produbljuje odnos sa SAD, ocenjuje direktor LIBEK-a i urednik portala Talas Miloš Nikolić.

– U vremenu pred nama takvo produbljivanje će imati istorijski značaj. Ostvarivanje srpskih nacionalinih interesa time će ući u novu dimenziju usled oslonca na silu koja na te procese presudno moze da utiče, kaže on.

"Nova ambasada Srbije u SAD je lepa, ali je od nje važniji ambasador od integriteta": Sagovornici Danasa o otvaranju nove zgrade u Vašingtonu 3
Miloš Nikolić; Foto: Screenshot/N1

S druge strane narodni poslanik i predsednik udruženja „Novo lice Srbije“ Miloš Parandilović kaže da vlast veruje da će nova i lepša zgrada impresionirati američku administraciju, te da je od zgrade bitniji kvalitetan ambasador.

– Nije problem zgrada nego ambasador. Naša vlast veruje u instituciju ambalaže a ne sadržaja, tako da smo došli do toga da verujemo da će nova i lepša zgrada impresionirati Amerikance. Jedino čime možemo zaokupiti njihovu pažnju, ako je to cilj, jeste ime od integriteta na funkciji ambasadora u Vašingtonu, a mi to nemamo. Da je sreće u SAD bismo poslali ime od formata, al pošto takvi nisu potrebni ovoj vlasti onda se divimo novim zgradama, ti to vam je naprednjački doživljaj Srbije kao države, smatra ovaj poslanik.

"Nova ambasada Srbije u SAD je lepa, ali je od nje važniji ambasador od integriteta": Sagovornici Danasa o otvaranju nove zgrade u Vašingtonu 4
Miloš Parandilović; foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Natan Albahari, narodni poslanik poslaničke grupe „Ujedinjenih“ i međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana, podržava svako unapređivanje diplomatskih kapaciteta Srbije, napominjući da je od toga važnije kakvi su odnosi Srbije i SAD.

– Podržavam svako unapređenje naših diplomatskih kapaciteta ali mnogo je značajnije kakvi su odnosi Srbije i SAD od toga gde se nalazi i kako izgleda naša ambasada u Vašingtonu. Promena komunikacije naše vlasti po kojoj su Kina i Rusija pravi prijatelji, a partnerstvo sa SAD i EU nužno zlo je nešto što bi imalo mnogo veći značaj, kaže Albahari.

"Nova ambasada Srbije u SAD je lepa, ali je od nje važniji ambasador od integriteta": Sagovornici Danasa o otvaranju nove zgrade u Vašingtonu 5
Natan Albahari; foto: FoNet-Aleksandar-Barda

Nova zgrada srpske ambasade u Vašingtonu, koju je Srbija kupila u februaru ove godine, zvanično je otvorena, a ambasador Srbije u SAD Marko Đurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom, preneo je danas Glas Amerike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari