Odbor za kulturu i informisanje jedini je od 20 skupštinskih radnih tela koji, od kada je konstituisana Narodna skupština pre tri meseca, nije održao nijednu sednicu. Samim tim, članovi ovog odbora još nisu imali priliku ni da izaberu predsednika i njegovog zamenika.

S druge strane, najaktivniji su bili članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Kako Danas nezvanično saznaje, odgovornost za rad Odbora za kulturu i informisanje preuzela je najpre Liga socijaldemokrata Vojvodine, a potom ustupila Demokratskoj stranci, čije je predstavnike predsednik parlamenta Nebojša Stefanović (SNS) nekoliko puta opominjao da treba da se sastanu. Prema poslovniku Skupštine Srbije, prvom sednicom odbora, na kojoj se biraju predsednik i njegov zamenik, predsedava najstariji član tog radnog tela, što je u ovom slučaju Žarko Korać iz poslaničke grupe LDP.

Na pitanje zašto se poslanici u ovom telu nisu još nisu sastali, član Odbora i poslanik SPO Aleksandar Jugović kaže za Danas da ne može da pruži zadovoljavajući odgovor po pitanju takve neozbiljnosti. „Ne želim da tumačim pasivnost onih stranaka koje su po kvotama poslanika preuzele odgovornost za predsedavanje Odborom za kulturu i informisanje“, napominje Jugović.

On ističe da više ne treba čekati i da je potrebno da najstariji poslanik u Odboru sazove sednicu. „U periodu kada smo imali Sajam knjiga u Beogradu i kada se pojavljuju razne spekulacije u vezi sa RTV pretplatom, sramota je što u Skupštini Srbije još nije počeo sa radom Odbor za kulturu i informisanje“, naglašava Jugović.

Osim ovoga, najmanje aktivan bio je i Odbor za Kosovo i Metohiju, koji je zasad jedinu sednicu imao 20. septembra, na kojoj je izabrano „rukovodstvo“. Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun (SNS) najavio je za Danas da je naredna sednica zakazana za sutra, kada će se razmatrati pregovori sa Prištinom i situacija u vezi sa državnom platformom o Kosovu.

Kada je reč o najaktivnijim skupštinskim radnim telima, izdvaja se najpre Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja čiji su članovi imali dosad 25 sednica i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji se sastajao 19 puta. Na većini sednica Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, kojim predsedava Zoran Babić (SNS), tema su bile ostavke na funkcije narodnih poslanika posle konstituisanja parlamenta, a nakon toga i dodela mandata za upražnjena poslanička mesta.

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, čiji je predsednik Vladimir Cvijan (SNS), raspravljali su uglavnom o predlozima izmena zakona, kao i većina drugih odbora. Odbor za finansije sastajao se za prva tri meseca 14 puta, Odbor za pravosuđe devet, Odbor za zaštitu životne sredine osam, dok su sva ostala radna tela imala manji broj održanih sednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari