Okupljanje - siguran recept protiv diktatora 1Skupština slobodne Srbije Foto: FoNet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Umesto da reprezentuje sve građane i različite političke i socijalne grupe, formirana je Skupština Srbije čija je osnovna svrha pokornost ne čak ni jednoj ideji, nego jednoj osobi.

Tamo gde postoji kult ličnosti, nema parlamentarizma. Bez parlamentarizma, nema demokratije – ocenjuje za Danas Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i jedan od inicijatora foruma Skupština slobodne Srbije. Forum je osnovan pre dve nedelje i okuplja između ostalih javnih ličnosti i akademika Dušana Teodorovića, profesorku Univerziteta u Beogradu Biljanu Stojković, profesora Fakulteta političkih nauka Čedomira Čupića, Bobana Stojanovića, političkog analitičara…

Prema rečima našeg sagovornika, sve stranke u Skupštini spremne su na ulogu priveska i otirača.

– Izvršena je podela društva u kome se podela stanovništva dovoljnog za izbornu pobedu vrši medijskom izolacijom, ucenjivanjem i kupovinom. Ukidanjem demokratije urušava se celokupni ustavni poredak. Zaštita ustavnog poretka tamo gde ne postoje institucije prepuštana je građanima.

Potrebno je ujediniti sve društvene i političke snage oko bazičnih političkih prava: fer izbora, slobode mišljenja i medija, nezavisnog sudstva – kaže Savo Manojlović.

Kako ističe, „ili ćemo se ujediniti uz sve razlike kako bismo stvorili društvo u kome ćemo te razlike moći da izražavamo, Ili ćemo ostati razjedinjeni u društvu gde te razlike nećemo moći da kanališemo“.

Upitan kako vidi inicijativu članica Saveza za Srbiju i opozicionih stranaka i pokreta koji su bojkotovali izbore 21. juna, da se nastavi zajedničko opoziciono delovanja kroz formiranje Udružene opozicije Srbije, sagovornik Danasa kaže da je to odluka koju bi trebalo da bude doneta kada se formira SSS.

– Moje lično mišljenje je da nije suština u organizaciono tehničkom udruživanju. Bitno je da dođe do konsenzusu da trenutno osnovno političko pitanje jeste odbrana demokratije – fer izbori, sloboda medija i nezavisno pravosuđe. Sve ostalo je pitanje strategije i taktike – zaključuje Savo Manojlović.

Takođe, Srđan Milivojević, jedan od članova SSS, za Danas kaže da, prema njegovom dugogodišnjem opozicionom iskustvu, ujedinjevanje opozicije je da siguran recept u borbi protiv diktatora, ne samo u Srbiji, nego i širom sveta.

– Ovde je reč o sprezi diktatorskog režima, mafijaške države i onima koji su bili propagandisti ratno zločinačke politike devedesetih. To posebno naglašavam jer, imajući u vidu, ovo poslednje, oni se neće ustezati ni od čega u borbi za vlast i da sačuvaju ono što su nelegalno stekli svih ovih godina dok su bili na vlasti. Ne postoji stvar koju oni nisu spremni da urade, spremni su na sve. Dakle, ovde nije pitanje da li će oni izgubiti vlast, jer zlo ne može dugo opstane. Oni će sigurno pasti – ističe Srđan Milivojević.

Sagovornik Danasa naznačava da je, kako kaže, zgrožen primitivizmom i bahatošću koje je „izbijalo iz trenutka formiranja Skupštine Srbije“.

– Ovakav sastav parlamenta neće otvoriti društveni i politički dijalog, već će vlast voditi monolog sama sa sobom. Neće se znati ko će više od njih vazelinom da se namaže, da se tako izrazim, ako dozvolite. Izbori su bili nelegitimni, izašlo je na njih tek četrdesetak odsto građana… Takav sastav parlamenta i buduće vlasti neće biti u stanju da se suoči i donese odluku ni po jednom ključnom državnom pitanju – zaključuje Srđan Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari