Oliver Ivanović negirao optužbe pred Apelacionim sudom 1Foto: vikipedia

Pred Apelacionim sudom u Prištini Oliver Ivanović, povodom presude kojom je osuđen na devet godina zatvora, izjavio je da on nije ništa uradio.

Kako prenosi RTV KIM, Ivanović je rekao da nije bio na mestu ubistva albanskih civila 14. aprila 1999. godine i da nije imao ni aktivno ni pasivno učešće u tom događaju.

O svemu je, kako je rekao, saznao tokom procesa suđenja i potresnih izjava svedoka. Oliver Ivanović je, obraćajući se sudu, rekao da zna da se njegove reči neće uzeti kao dokaz, ali da oseća obavezu da se o ovome izjasni kao čovek. Neposredno pre događaja za koji je osuđen na devet godina zatvora je, kako kaže, sa Kosova prebacivao prijatelje Albance do Novog Pazara. Za to je, kako je rekao, imao ljudski motiv. Nije uzimao novac, iako su mu prijatelji nudili.

Rekao je i da je spasavao i zaposlene inženjere u „Feroniklu“ gde je i sam radio.“Da li neko može da zamisli da takav čovek može da se nađe u ovakvoj situaciji i učestvuje u tako nečemu“, upitao je Ivanović.

„Ja sam obrazovan, što svedoči i tužilaštvo. Imaju nekoliko elemenata kako me opisuju – kao sportistu, biznismena viđenijeg ili poštovanog građanina koji govori albanski jezik. Nijedan me nije opisao kao nacionalistu“, naveo je on.

„Ja nisam ništa od ovoga uradio“, izjavio je Ivanović pred Apelacionim sudom.

Ponovio je da je tokom rata imao samo ljudske motive da pomaže svima koji su bili u nevolji. „Ako na osnovu toga zaključujete da sam nacionalista, onda ne znam šta da kažem“, rekao je Ivanović, dodajući da je svoje navode spreman da potvrdi i na detektoru laži. „Da nisam u ovakvoj situaciji, ovo bi za mene bila velika uvreda. Sada se borim, umesto da živim normalnim životom“, rekao je Ivanović.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, izjavio je da zakonski rok za donošenje presude ne postoji, ali, kako tvrdi, Zakon kaže da je u pritvorskim predmetima sud dužan da postupa sa naročitom hitnošću.

“Ovaj postupak predugo traje. Skoro će se navršiti tri godine od njegovog hapšenja i početka postupka“, podsetio je on. Odbrana zahteva da deo presude koja je doneta u prvostepenom postupku, a kojom je utvrđeno da Oliver Ivanović nije kriv, bude potvrđen.

“Što se tiče osuđujućeg dela, naši predlozi su da sud donese oslobađajuću presudu, a da u najgorem slučaju, predmet vrati na novo suđenje“, izjavio je Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari