Oliver Ivanović: Srpska lista očekivano sa Haradinajem 1Foto: N1

Predsednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji izabran je za predsednika kosovskog parlamenta.

Za Veseljija su glasala 62 poslanika, uključujući parlamentarce iz redova Srpske liste, dok je 52 bilo protiv, a šef parlamenta je najavio da će se o novoj vladi glasati u subotu.

Istovremeno, potpredsednici skupštine postali su Džavit Haljiti iz Demokratske stranke Kosova, Aida Derguti iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz Demokratskog saziva Kosova, Slavko Simić iz Srpske liste i Mufera Šinjik, ispred manjinskih zajednica. Novi saziv parlamenta formiran je iz sedmog pokušaja, gotovo tri meseca od održavanja izbora na Kosovu, na kojima je pobedila koalicija PAN, okupljena oko Ramuša Haradinaja.

Budući da je Haradinajeva koalicija ove sedmice postigla dogovor o koaliciji sa Alijansom za novo Kosovo, koju predvodi Bedžet Pacoli, a kosovski mediji preneli su da se preksinoć tom postiizbornom sazivu priklonila i Srpska lista, očekuje se da će glasanje o novoj vladi proći nesmetano. Pojedini prištinski portali tvrde da će Srpskoj pripasti tri ministarstva – za lokalnu samoupravu, povratak i poljoprivredu, ali predstavnici Srpske liste, kao ni zvanični Beograd još nisu potvrdili takve navode.
Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, ocenjuje za Danas da je bilo očekivano da Srpska lista podrži koaliciju Haradinaj-Pacoli, ali da je ta lista “napravila nekoliko grešaka u koracima”.

– Srpska lista se pasivno ponašala, iako ima deset poslanika, jer je umesto razgovora i utvrđivanja načina na koji će se buduća vlada ponašati prema Srbima na Kosovu čekala dogovor Haradinaja i Pacolija. Umesto davanja besmislenih izjava, predstavnici Srpske trebalo je da razmisle o tome kako da zaštite interese Srba na Kosovu. Takođe, pogrešno je što su predstavnici Srpske od početka govorili kako “nema razgovora sa Ramušem Haradinajem”. Oni ne bi trebalo da više sebe dovode u takvu situaciju. Albanska strana na Kosovu je najviše glasova dala Haradinaju na minulim parlamentarnim izborima, dakle, ne može Srbija da bira sa kime će od kosovskih Albanaca da razgovara, ističe Ivanović.

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i novinar, takođe smatra da je Srpska lista uđe u Vladu sa Haradinajem bila očekivana, “iako je nelogična zbog uvreda na račun Haradinaja nakon što ga Francuska nije izručila Srbiji”.

– Očigledno je da je učešće u vlasti za Srpsku listu važnije od toga s kim ulaze u vlast. Više zabrinjava činjenica da nisu pregovarali o benefitima za srpsku zajednicu već o broju ministara koje treba da dobiju. Uslov za učešće u Vladi trebalo je da bude formiranje zajednice srpskih opština i drugi neispunjeni dogovori a ne broj ministara, kaže Miletić za naš list.

Borko Stefanović, bivši šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom i lider Levice Srbije, navodi za Danas da je “Srpska lista ispunila obećanje koje je dao Vučić i podržaće Haradinaja za predsednika Vlade, čoveka zbog koga smo kažnjavali Francusku i koji je, po rečima čak i SNS, ratni zločinac”.

– To pokazuje da je ova vlast uvek sve lagala. Navikli su da lažu i varaju one koji su im dali poverenje. Ne znam kako će preplaćeni botovi po javnim preduzećima ovo da objasne. Verovatno očekuju, oprqvdano, da se ljudi neće setiti ni šta je juče bilo i ko je šta govorio. Neka naši građani sa KiM gledaju kako ih prodaju za šaku srebrnjaka, oni čije slike nose i kako za tri ministarstva može i sa zločincem da se „bori za prava Srba na KiM“. Šest nula za nas, poručuje Stefanović.

Prema mišljenju bivše šefice Koordinacionog tima za KiM Sande Rašković Ivić, “teško je naći veće poniženje od koalicionog partnerstva sa Haradinajem čije su ruke bukvalno umrljane srpskom krvlju”.

– Znamo da je Srpska lista SNS lista na KiM. Ovim činom su izdane žrtve, njihove porodice i građani Srbije. Laž i manipulacija vlasti su ogoljene, jer ne možete slaviti heroje Košara i istovremeno praviti koaliciju sa osvedočenim zlikovcem, konstatuje Rašković Ivić.

Bojkot Samoopredeljenja

Poslanici Samoopredeljenja napustili su kosovski parlament u trenutku kada je Veselji preuzeo predsedavanje. Podsetimo, osnivač tog pokreta Aljbin Kurti ocenio je nedavno da je “formiranje novog saziva kosovskih vlasti u rukama predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Drecun:Nije podrška Haradinaju’]

Učešće Srpske liste u Vladi Kosova ne znači podršku Ramušu Haradinaju, izjavio je N1 predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju
Milovan Drecun. Drecun smatra da se ne može osporiti legitimitet podrške
Haradinaju na kosovskim izborima, a da je Srpska lista načinila dobar potez.
Nema opstanka Vlade Kosova bez liste Srpska, ukazuje Drecun, a njeno učešće u vlasti dovesti do formiranja Zajednice srpskih opština i sprečavanja formiranja Vojske Kosova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari