Opozicija izašla iz Skupštine grada Niša 1Foto: Vesna Torovic

Nakon što vladajuća većina nije proširila dnevni red raspravom o pet zahteva sa niškog građanskog protesta „1 od 5 miliona“, opozicioni odbornici napustili su danas sednicu Skupštine grada Niša. Bojkot sednica će trajati do daljeg.

Predstavni skupštinske većine su kazali da dnevni red nije mogao da se proširi temama koje je predložila opozicija jer one „nisu u nadležnosti Skupštine grada“, ocenjujući pri tom da su te teme „u službi dnevne politike“.

Oni su odsustvo opozicije iskoristili za afirmativne govore o rezultatima politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i gradskog rukovodstva na čelu sa SNS-om, kao i za kritiku opozicije u Nišu i Srbiji, koje predsednik Skupštine grada Rade Rajković (Pokret socijalista) nije prekidao, iako nisu imali veze sa dnevnim redom ili su trajali predugo.

Opozicija je tražila da Skupština grada raspravlja o zahtevima građanskog protesta za vraćanje niškog aerodroma, Jugoistoka i Regionalne privredne komore iz nadležnosti Republike u nadležnost Grada i stvaranju zakonskih preduslova da u Nišu bude formiran regionalni javni servis.

Ona je tražila i raspravu o njihovim zahtevima za rasvetljavanje slučajeva paljevine najmanje 19 automobila za manje od dve godine, smanjenje neopravdano uvećanih računa za daljinsko grejanje i adekvatno obezbeđenje svih pružnih prelaza u Nišu i okolini.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović (SNS) je optužio lokalnu opoziciju, koja se „godinama unazad predstavlja kao lokalpatriotska“, da je napustila niški parlament „po nalogu iz Beograda“, odnosno „po nalogu Boška Obradovića, Đilasa, Jeremića i Trifunovića“.

Viša puta je ponovio da Niš i Srbija „staju na noge“ zahvaljujući isključivo aktuelnoj vlasti, koja, kako je kazao, dovodi investitore, smanjuje nezaposlenost,unapređuje saobraćajnu infrastrukturu, popravlja imidž Srbije u svetu i prepoznatljiva je po „politici mira“.

– Oni, dok su bili na vlasti, nisu ništa dobro doneli Srbiji i uništili su svaku nadu i perspektivu građanima. Danas još uvek trpimo posledice njihove vladavine. Oni ne razumeju novu, modernu i demokratsku Srbiju koju stvaramo, već im je mnogo lakše da upadnu u RTS, sa motornim testerama i fantomkama. Žele da nas vrate u 90.te., za koje smo mislili da se nikada neće vratiti- rekao je Bulatović, koji je, inače, dugo godina bio član SRS-a, koja je 90.tih godina bila u vlasti ili podržavala vlast.

Miodrag Stanković, čelnik niške DS i jedan od lidera Saveza za Srbiju u tom gradu, rekao je nakon napuštanja gradske skupštine da je „potpuno jasno“ da grad Niš ne funkcioniše, da građani izuzetno teško žive, a da sve veći broj njih beži iz grada i zemlje. U državi u kojoj postoji autoritarna vlast, institucije ne funkcionišu, zakonodavna i sudska vlast nisu nezavisne, ne može da funkcioniše ni niška skupština.

– Odbornici DS i opozicija će raditi u radnim telima i razgovarati sa građanima, ali bojkotovaćemo skupštinska zasedanja sve dok građanski protesti traju, a vlast se bahato odnosi prema opoziciji i nezadovoljnim građanima- rekao je Stanković za Danas.

Sve odluke Skupštine grada danas su donete jednoglasno. Odbornici vladajuće većine su sami sebe pozdravili aplauzom nakon što su konstatovali da nisu tačne tvrdnje opozicije da će po njenom napuštanju skupštinska sednica trajati 20 minuta, pošto je ona trajala nekoliko sati i „radilo se potpuno normalno“.

U sali samo jedan odbornik opozicije

Sednicu skupštine napustili su odbornici DS, DJB, kao i grupa građana Niška inicijativa, Niš moj grad, Iskreno za Niš. Od opozicionih predstavnika u sali je ostala Jelena Đorđević (Srpski sabor Zavetnici), koja je ranije bila u Socijaldemokratskoj partiji, Dverima i Jedinstvenoj Srbiji, a široj javnosti je poznata po dobijanju otkaza u javnom preduzeću Objedinjena naplata nakon što je kao odbornica vladajuće većine odbila da glasa da se niški aerodrom besplatno ustupi Republici, kao i svojim optužbama da je lider Dveri Boško Obradović navodno pripremao njeno prebijanje nakon što je napustila tu stranku, zadržavajući odbornički mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari