Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je juče pre podne sednicu parlamenta, posle najave radikala i poslanika drugih opozicionih stranaka da će nastaviti da blokiraju rad parlamenta, jer nisu zadovoljni informacijom Vlade o isplaćenim platama i bonusima u pojedinim javnim preduzećima. Dejanovićeva je, naime, poslanicima pročitala informaciju u kojoj se navodi da će Vlada izvršiti analizu ukupnih primanja u javnim preduzećima kako bi utvrdila da li su isplaćena u skladu s propisima.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, rekao je da radikali nisu spremni da prihvate odgovor Vlade.

– Moraćemo dodatnim činjenicama da ubedimo i vas i javnost da je neophodno da se izvrše zahtevi poslanika Skupštine Srbije, koje je prihvatio i deo vladajuće većine – poručio je šef poslančke grupe SRS Dragan Todorović.

On je istakao da su radikali bili spremni da rade po dnevnom redu, ali da „informacija nema smisla“, jer Vlada ne navodi šta je zaista preduzela povodom zahteva opozicije koji se odnose na smenu direktora Aerodroma Bojana Krišta i slanje finansijske inspekcije.

– Iz ovog odgovora Vlade se nazire da je između stranaka unutar Vlade dogovoreno da se ovim putem ne krene. Bojim se da će umesto ovoga krenuti samo optužbe na račun nekih javnih preduzeća koje su držale stranke u prethodnom periodu, ali ne i u onim preduzećima koje sada drže Demokratska stranka i G 17 plus. To stoga što je Mlađan Dinkićjasno stavio do znanja koalicionim partnerima: „Nemojte da dirate aerodrom, jer ćemo mi krenuti u NIS i EPS i druga preduzeća gde je DS na vlasti“ – rekao je Todorović, dodajući da je „pri takvim pretnjama očigledno došlo do ovog dogovora“.

Reagujući na stav poslanika da nisu zadovoljni odgovorom Vlade predsednica parlamenta napomenula je „da ne ume da oceni šta bi više moglo da se kaže, jer se Vlada trenutno izjasnila na najadekvatniji način“. Na početku jučerašnje sednice šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorovićizrazio je i nadu da je Vlada shvatila upozorenje parlamenta i da ovo nije pokušaj da se izbegne zahtev poslanika da se smeni Krišto s mesta direktora Aerodroma i da se pošalje budžetska inspekcija i UBOPOK.

On je rekao da radikali imaju informaciju da je Krišto pobegao iz zemlje u Diseldorf i da Vlada mora hitno da reaguje.Todorovićse osvrnuo i na malverzacije u Lutriji.

– Kako su se nameštale sedmice na lotou, ko je dobio i ko je s kime delio, kako se Krišto za kratko vreme stambeno obezbedio. SRS traži kompletnu istragu u svim javnim preduzećima i agencijama koje su na budžetu i zahteva da Vlada u toku dana pošalje pismo parlamentu u kome će poslanike obavestiti šta su preduzeli i šta će sve preduzeti – rekao je Todorović. On je kazao da je vladajućoj koaliciji u interesu da krene u obračun s kriminalom.

– Slučaj bivšeg direktora Aerodroma „Nikola Tesla“ Bojana Krišta primer je koji dokazuje neophodnost departizacije i depolitizacije Srbije -smatra lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Prema njegovim rečima, „ostavka Krišta svakako ne može staviti tačku na sve probleme o kojima govorimo kada ukazujemo da su javna preduzeća partijski plen“. Jovanovićsmatra i da je Krišto „samo posledica partijske države koja je na temeljima petogodišnje vladavine Vojislava Koštunice uspostavila nova vladajuća koalicija“.

– Vladajuća većina u Skupštini, ali i Vlada potvrdili su da apsolutno žele da stanu na put svakom kršenju prava i mogućim malverzacijama u javnim preduzećima i korišćenju javnih dobara na nelegalan način. I odluka Vlade o smanjivanju plata u upravnim odborima i sve mere koje se preduzimaju pokazuju da smo apsolutno opredeljeni da se to učini u svim javnim preduzećima, a ne samo u JP Aerodrom i u tom smislu zakon će jednako važiti za sve. Dakle, Vlada je spremna da učini sve što je potrebno da se izvrše provere poslovanja i preduzmu potrebne mere. Iza toga, naravno, stojimo mi kao vladajuća većina u parlamentu i potpuno podržavamo takvu meru – istakla je Jelena Trivan.

Ona je dodala da „slučaj Krišto“ neće narušiti odnose u vladajućoj koaliciji, većće pokazati spremnost Vlade da nezavisno od partijske pripadnosti jednako primenjuje zakon na sve i da to nema nikakve veze s koalicionim odnosima.

– Naprednjaci bez novih izbora neće ući u Vladu Srbije ili joj davati podršku – rekla je Jorgovanaka Tabaković, odgovarajući na pitanje da li bi SNS eventualno podržao Vladu u slučaju da G17 odluči da napusti vladajuću koaliciju.

Ova vlada, kako je navela, može da očekuje podršku naprednjaka samo u slučaju da se zemlja nađe u okolnostima koje su opasne po državu.

– Ni ja, ali ni SNS ne očekujemo takve okolnosti i zaista bez izbora neka niko ne očekuje da SNS bude u Vladi ili je podržava na neki način – rekla je Tabakovićeva.

Ona je pojasnila i da u priči o bonusima i platama nije tema samo Bojan Krišto i njegova plata koja iznosi „par hiljada evra, uz bonuse od 11.000 evra,“ većtemu predstavljaju i provizije konsultanske firme Citadela za nedavno dovedenog strateškog partnera Fijata.

– Ministar Dinkići njegova ekipa promovisali su se kao ljudi koji su u Srbiju doveli Fijat, a sada ispada da 50 miliona evra Vlada treba da isplati Citadeli za urađeni posao. Eto, zato bih volela da pričamo o onome što nije Palmina žirafa, nego što su zaista ogromni troškovi koji opterećuju budžet – rekla je Tabakovićeva .

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, smatra da zbog isplata velikih bonusa na beogradskom aerodromu treba da bude smenjena cela vlada, a ne samo Mlađan Dinkić.

– Vlada koja je nesposobna da reši bilo koji državni problem, a produkuje afere i krize, treba da ode – poručio je Aligrudić.

On je najavio i da će DSS preispitati ulogu člana UO Aerodroma iz te stranke u isplati bonusa.

– Imamo člana u tom Upravnom odboru i ne znam šta je on uradio. Ali,Vlada nije učinila ništa da izmeni stari sastav UO javnih preduzeća – naveo je Aligrudić.

Poslanici G17 plus juče nisu želeli da komentarišu ostavku Bojana Krišta na mestu direktora Aerodroma „Nikola Tesla“, najavljujući da će svoj stav izneti na današnjoj konferenciji za novinare.

Ni nakon višečasovnih konsultacija šefova poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta poslanici nisu nastavili raspravu po dnevnom redu, o amandmanima na pravosudne zakone. Opozicioni poslanici napomenuli su da nemaju nameru da odustanu od svojih zahteva da budžetska inspekcija i UBPOK ispitaju poslovanje Aerodroma „Nikola Tesla“, ali i drugih javnih preduzeća u kojima vlast drži G 17 plus.

Nada Kolundžija, šefica ZES-a, rekla je da će vladajuća kolacija pomoći opoziciji da se razotkriju sve nelegalne radnje u preduzećima, ali da neće dopustiti opoziciji i da blokira rad parlamenta.

 

 

SNS će razgovarati sa Cvetkovićem o krizi

Poslanik Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je juče da će se ta stranka odazvati na poziv premijera Mirka Cvetkovića za razgovor o ekonomskoj krizi i to u interesu političke tolerantnosti i interesu građana i da će predložiti svoje mere za prevazilaženje ekonomske krize. Ona je rekla i da očekuje da će budžet za 2009. biti dostavljen parlamentu u poslednjem trenutku, da će biti usvojen do kraja godine i da zato neće biti privremenog finansiranja. Iskustva sa privremenim finansiranjem govore da se najviše štedi baš u vreme privremenog finansiranja, dodala je.

 

Budžet u parlamentu do kraja nedelje

Slavica Đukić-Dejanović najavila je juče da će sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o narednoj sednici na kojoj bi trebalo da se raspravlja o nepoverenju Vladi i dodala da će u Skupštinu do kraja ove nedelje stići i predlog budžeta tako da se moraju dogovoriti o redosledu sednica. Obe sednice, rekla je Dejanovićeva, moraju biti održane u ovoj godini, a pre toga mora biti završena sednica o započetim pravosudnim zakonima .“ Ona je dodala da postoji formalna mogućost da se prekine tekuća sednica, ali da efiksanim načinom rada tekuća sednica može da se privede kraju.

 

Predsednica prekinula sednicu

Poslanici LDP-a, SRS-a ,DSS-a i NS-a ocenili su juče za skupštinskom govornicom da opozicija nije tražila da Bojan Krišto podnese ostavku, niti da s novcem pobegne u Dizeldorf, većda bude smenjen. Očekivali su, kako se čulo, i da će konačno dobiti odgovore na postavljena pitanja, da će reagovati UBPOK, budžetska komisija i državni tužilac, a ne da će se sve svesti na još jedan skandal koji će uskoro biti zaboravljen. Ni nakon upozorenja predsednice parlamenta da se poslanici vrate raspravi o zakonima do toga nije došlo, pa je Slavica Đukić-Dejanovićprekinula sdednicu. Za danas u 10 zakazan je nastavak zasedanja na čijem su dnevnom redu pravosudni zakoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari