Orešković dao alibi Vučiću za nedolazak 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić definitivno je odustao od učešća na Dubrovnik forumu, koji se održava u četvrtak i petak, prenela je agencija Beta, pozivajući se na izvore iz Vlade Srbije.

Mada u Nemanjinoj 11  nisu želeli da odgovore na naše pitanje da li će Srbija imati nekog predstavnika na tom skupu, pouzdano se zna da u Dubrovnik neće otputovati ni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji će danas u NJujorku učestovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje za Danas da se stiče utisak da su “i srpska i hrvatska strana dale odstupnicu za neučestvovanje Vučića na tom forumu, koji se dosad visoko kotirao jer je predstavljao priliku za razmenu mišljenja i izglađivanje sukoba”.

– Najpre je, podsetimo, Vučić u ponedeljak izjavio da najverovatnije neće ići u Dubrovnik, a zatim je hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavom da je promenjen format skupa, odnosno da će biti održan na ministarskom nivou, dao alibi premijeru Srbije da ne dođe na taj skup. Svaki sastanak, naročito multilateralni skup, šansa je za unapređenje situacije, baš kao što je pokazao razgovor Vučića sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, nekoliko dana uoči skupa u Parizu, jer su bar na kratko bile smirene tenzije na liniji Beograd-Zagreb”, ukazuje naš sagovornik.

Popov takođe ističe da budući da Hrvatska ulazi u “špic” izborne kampanje, treba sačekati i videti da li će se nešto izmeniti u retorici i ponašanju Zagreba nakon što budu održani parlamentarni izbori.

– Kada se završe izbori u Hrvatskoj, Beograd će videti sa kime ima posla, zaključuje Aleksandar Popov.

Zagrebački Jutarnji list tvrdi da se “dramatično mijenjao i krojio program” Dubrovnik foruma, sve zbog nedoumica hoće li doći Aleksandar Vučić.

“Premijerski panel na kojem je trebao sudjelovati i srpski premijer otkazan je, a u jednom trenutku činilo se da u Dubrovnik neće doći ni tehnički premijer Tihomir Orešković. U posljednjem trenutku nađeno je kompromisno rješenje da se premijerski panel otkaže s obrazloženjem da za njega ne postoji zanimanje i da ga zamijeni ministarski panel koji će voditi Božo Petrov, a sudjelovat će i Orešković”, ističe Jutarnji list, pozivajući se na nezvanična saznanja iz državnog vrha Hrvatske.

Prema oceni Jutarnjeg lista, inicijativa koju su pokrenuli Vučić i Grabar Kitarović u Dalju i Subotici “očito zasad nije dala rezultate, a hrvatska strana, bez obzira je li riječ o sadašnjoj vlasti ili oporbi, jasno je naglasila da bez povlačenja spornog srpskog zakona o regionalnoj nadležnosti neće biti moguće da Srbija zatvori poglavlja 23. i 24”.

“Povezivanje Severa i Juga”

Tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma, koji se ranije zvao Croatia forum, jeste “Snaženje Evrope – povezivanje Severa i Juga”. Domaćin skupa je hrvatska predsednica, a očekuje se prisustvo predsednika Poljske, Mađarske, Litvanije, Slovenije, Bugarske, te brojnih ministara spoljnih poslova iz evropskih zemalja. U Dubrovnik bi, prema najavama, trebalo da dođu i pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Haiksing i bivši savetnik predsednika SAD Baraka Obame za nacionalnu bezbednost, Džejms L. Džouns.

Petrov: Iscenirani cirkus’]

Potpredsednik hrvatske vlade Božo Petrov ocenio je da su nategnuti odnosi Beograda i Zagreba „inscenirani cirkus“. „Meni je to stvarno izgledalo kao cirkus, zbog toga što su poslali toliko nota da kad čujem da dolazi još jedna, to mi je doslovno za kantu za smeće“, izjavio je Petrov. Prema njegovim rečima, tenzije se namerno prave zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i pregovora Srbije o ulasku u EU, „jer se žele postići bolje startne pozicije“. Zato mi je smešno da na bilo kakav način pristajemo na takvu vrstu komunikacije, izjavio je Petrov, prenosi TV N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari