Osmani: Dijalog sa Srbijom mora biti zaključen uzjamnim priznavanjem 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vršiteljka dužnosti predsednika Kosova Vljosa Osmani izjavila je da proces dijaloga sa Srbijom mora biti zaključen uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalne celovitosti Kosova i njegovog ustavnog poretka.

U intervjuu za „Lica demokratije“ (Faces of Democracy) Osmani je rekla da je pravde za žrtve rata preduslov za trajni mir i pomirenje i pozvala srpske vlasti da se suoče sa prošlošću i zločinima počinjenim na Kosovu i drugde u bivšoj Jugoslaviji.

„Dijalog sa Srbijom, naravno, takođe će biti u fokusu i pobrinuću se da naša zemlja nastavi da pokazujespremnost da se konstruktivno uključi u taj važan proces. Proces se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalne celovitosti Kosova i njegovog ustavnog poretka“, rekla je Osmani.

Na pitanje kada će se i kako nastaviti pregovori sa Srbijom ona je još rekla da su“svakodnevni, najakutniji problemi građana Kosova predugo ostajali po strani, dok su se prethodni kosovski lideri skrivali iza teme dijaloga kako bi prikrili svoje neuspehe na unutrašpnjem planu“ i da se „ne bi smelo dopustiti da se to više događa“.

„Našim građanima su potrebni pravda i posao, a naša je dužnost da im to pružimo“, dodala je.

Govoreći o suđenjima za ratne zločine Osmani je rekla da je „pravosudni sistem, i domaći i međunarodni, razočarao žrtve sekusalnog nasilja tokom rata na Kosovu“.

„Obezbeđivanje pravde za naše žrtve rata preduslov je za trajni mir i pomirenje. Verujem da je odgovornost čvrsto na pragu Srbije. Dok se srpska vlada ne suoči sa svojom prošlošću i svojom stvarnošću, ne možemo dobiti pravdu ni kroz jedan sistem. Krajnje je vreme da se vođstvo u Srbiji oslobodi Miloševićevog mentaliteta i da prestane da negira zločine počinjene  na Kosovu i drugde u Jugoslaviji“, rekla je Osmani.

Upitana šta očekuje od nove američke administracije Osmani je rekla da je „mlada kosovska republika oduvek bila izuzetno privilegovana da ima podršku SAD“ ali da „nije iznenađenje da su građani Kosova „oduševljeni što vide predsednika (Džozefa) Bajdena u Bijeloj kući, zajedno s potpredsednicom (Kamalom) Haris“.

„Predsednik Bajden bio je naš glas tokom 1990-ih kad ga nismo imali i bio je veliki pobornik naše nezavisnosti i naših napora na jačanju državnosti. Stoga sam uveren da će odvojiti  vremena da se pozabavi problemima s kojima se Kosovo danas suočava“, dodala je.

Na pitanje kako vidi Kosovo 2030. Osmani je rekla da je njen „glavni cilj da Republika Kosovo bude funkcionalna država, bez bez korupcije i živa demokratija. Zemlja u kojoj vladavina zakona ima istinsko značenje i u kojoj sve institucije rade u korist građana i postižu najviši nivo  institucionalnog integriteta. I naravno, zemlja koja je priznata u svim krajevima sveta. Štaviše, našim ljudima moramo osigurati perspektivu kako bi mogli videti budućnost i uspeh u svojoj zemlji“, rekla je Osmani i naglasila da će učiniti sve što može da se to i ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari