Osmani povodom održavanja Samita nesvrstanih: Srbija zloupotrebljava status posmatrača 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je povodom održavanja Samita nesvrstanih u Beogradu da Srbija zloupotrebljava status posmatrača u tom pokretu sa ciljem da iskrivi istinu o Kosovu.

Osmani je u objavi na Fejsbuku podsetila da je Kosovo priznalo znatan broj članica Pokreta nesvrstanih, a ostale je pozvala da „ne padaju na propagandu Srbije“.

Srbija nastavlja svoje napore da lažnim narativima i argumentima potkopa državu Kosovo, a pod vođstvom Slobodana Miloševića izazvala je nasilno razbijanje Jugoslavije, genocid, zločin protiv čovečnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uz flagrantno kršenje temeljnih principa Pokreta nesvrstanih, navela je Osmani, prenosi Kosovo onlajn.

Ona je istakla da je Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, zbog čega je pozvala sve članice Pokreta nesvrstanih koje ne priznaju Kosovo da se vode tim tumačenjem, a ne „propagandom Srbije koja se nije rešila Miloševićevog mentaliteta“.

Da bi doprinela dobrosusedskim odnosima dve zemlje, Srbija mora da odustane od podrivanja međunarodne pozicije Kosova kroz lobiranje protiv njegovog članstva u međunarodnim organizacijama i kampanju protiv priznanja nezavisnosti, poručila je Osmani.

Istakla je da ceni podršku koje pojedine članice Pokreta nesvrstanih pružaju Kosovu i dodala da se nada da će zemlje koje učestvuju na samitu u Beogradu jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi taj skup protiv Kosova i drugih država u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari