Pahor danas u Prištini, sutra u Beogradu uoči samita Procesa Brdo-Brioni 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predsednik Slovenije Borut Pahor posetiće danas i sutra Prištinu i Beograd i razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni, prenosi agencija STA.

Uoči samita koji se održava u ponedeljak na Brdu kod Kranja, Pahor je planirao da se sastane sa predsednicima svih zemalja učesnica Procesa koji okuplja zapadnobalkansku šestorku, Sloveniju i Hrvatsku.

U septembru se već sastao sa predsednikom Severene Makeodnije Stevom Pendarovskim, a u martu sa tročlanim Predsedništvom BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Prošle nedelje odvojeno je razgovarao sa predsednicima Crne Gore i Albanije Milom Đukanovićem i Iljirom Metom, a odvojene razgovore sa liderima zemalja učesnica završiće u nedelju na Bledu sastankom sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem koji je i kopredsedavajući Procesa Brdo-Brioni.

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premiejr Borut Pahor radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU. Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i, kako je najavljeno, „ponovo „potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“ ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari