Foto: RTK

Srpska lista neće pristati da se ZSO-u uskrate osnovni elementi koji joj to garantuju, poruka je ministra za povratak i zajednice u ostavci u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića vršiocu dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmeru danas u Prištini. Sa visokim zvaničnikom SAD-a sastao se i poslanik u kosovskoj skupštini Igor Simić. Palmer se u odvojenom susretu sastao i sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, stoji na portalu Kosovo Sever.

Zajednica srpskih opština, stvaranje uslova za bolji povratak raseljenih, rešavanje pitanja uzurpirane imovine su ključne stvari kojima se treba detaljno da pristupi i da se rešavaju u što skorijem periodu, kazali su Jevtić i Simić tokom sastanka, saopšteno je iz Jevtićevog ministarstva.

Sa Palmerom su se složili i da se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu i Metohiji mogu da reše problemi koji opterećuju odnose dva naroda, navodi Kossev.

Palmeru su preneli da se događaji poput onog od 26. marta u Mitrovačkom dvoru ne smeju da ponove.

„Ako želimo da na Kosovu svi žive bolje, ozbiljno moramo da radimo na tom aspektu. Verujem da je taj cilj uz ulaganje maksimalnih napora svih, dostižan. Srpska lista se za to zalaže i na tome će raditi intenzivno,“ rekao je Jevtić.

Metju Palmer je, kako prenose iz kabineta ovog ministra, izrazio podršku SAD Briselskom dijalogu i ohrabrio sprovođenje postojećih dogovora.

Palmer je u Prištinu došao iz Beograda gde je juče boravio.

U Beogradu i Prištini traje živa diplomatija u jeku najnovijeg skoka tenzija u javnosti između zvaničnog Beograda i Prištine, kao i najava o očekivanju da se potpiše tzv. pravno-obavezujući sporazum između dva rukovodstva, stoji na Kossev.

Ranije ove nedelje u Prištini je boravila direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku i zamenica generalnog direktora Evropske službe za spoljnu akciju, Angelina Ejhorst „radi pokrivanja nedavnih događaja“ i „hitnih sledećih koraka“, kako je razloge navela Kancelarija EU na Kosovu. Poseta nije bila prethodno najavljena.

Haradinaj: Stejt department podržaće transformaciju KBS u Vojsku Kosova

Razgovore sa Palmerom kosovski premijer Ramuš Haradinaj je video kao „intenziviranje agende prema normalizaciji sa Srbijom, viznoj liberalizaciji i otvaranju nove dinamike prema evroatlantskim perspektivama u našoj zemlji“, piše Kossev.

„Stejt department ostaje blizak Kosovu u svim etapama izgradnje države i takođe će podržati KBS u vojsku,“ napisao je Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici nakon sastanka.