Palmer pokušao da umiri Vučića 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Cilj posete i osnovna poruka Metjua Palmera predsedniku Srbije je zapravo reakcija Sjedinjenih Američkih Država na stav Aleksandra Vučića da ga je „zapad izdao“, kada je reč o rešenju kosovskog problema, preneli su Danasu sagovornici iz diplomatskih krugova.

Takođe, ističu naši diplomatski izvori, Palmer je došao sa ciljem da pokuša da umiri i da predupredi Vučićevu najavljenu ofanzivu ka prestonicama Evropske unije, odnosno zapadnih zemalja, tokom ovog meseca.

Prema informacijama koje smo dobili iz izvora bliskih ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Palmer je došao kod Vučića sa, kako kažu sagovornica našeg lista, „nešto povoljnijom porukom u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na severu Kosova. „Palmer je preneo Vučiću da je sa vlastima u Prištini dogovoreno da se krene u formiranje ZSO“, ističu naši izvori.

Oni, međutim, taj budući ZSO nazivaju nevladinom organizacijom (NVO), upravo onim imenom koje podrazumeva karakteristike oštro kritikovane od strane predsednika Srbije. Podsetimo, Vučić je pre dva dana rekao da kosovski Albanci zajedno sa SAD i EU planiraju da formiraju ZSO koje neće imati nikakve nadležnosti, dok će članovi tog tela moći samo „da žvaću žvake i to samo kada im Hašim Tači i Ramuš Haradinaj to dozvole“.

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova tvrde da više od nadležnosti kakve imaju nevladine organizacije ZSO neće svakako imati. „ZSO će biti u NVO varijanti“, tvrde naši sagovornici.

U saopštenju za javnost iz pres službe predsednika Srbije, piše da su Palmer i Vučić razgovarali o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i SAD i posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

„I pored neslaganja u stavovima o Kosovu i Metohiji, u otvorenom razgovoru, predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu“, saopšteno je. Dodaje se da su se dvojica sagovornika saglasili da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.

Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje EU. Srpski predsednik i američki zvaničnik su, takođe, naglasili važnost dobrosusedskih odnosa u regionu i saglasili se da oni doprinose stabilnosti.

„Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim. Predsednik Vučić i gospodin Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja“, piše u saopštenju.

Metju Palmer je dan ranije bio u Sarajevu, a cilj njegove posete regionu, prema saznanjima Danasa, iscrpljuje se u temama i problemima Kosova, Bosne i Hercegovine i uticajima Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari