Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Kako navodi GA, Palmer je rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

“Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade“, rekao je Palmer u ekskluzivnom razgovoru, posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine .

„Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sledeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom”.

Povezani tekstovi