Vlada Kosova: Srpska lista da ne vrši pritisak na Srbe da ne glasaju za smenu gradonačelnika 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova pozvala je Srpsku listu „da ne širi dezinformacije“ i da ne vrši pritisak na građane srpske zajednice na severu Kosova da ne glasaju za smenu gradonačelnika u četiri opštine.

ova
Pozvala je Srpsku listu da ne vrši pritisak na građane „koji žele da budu deo demokratskog procesa 21. aprila“, kada se glasa za smenu gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Shodno Administrativnom uputstvu vlade Kosova, Centralna izborna komisija odredila je za 21. april glasanje za razrešenje albanskih gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Ovom glasanju prethodilo je prikupljanje potpisa za peticiju o smeni albanskih gradonačelnika ovih opština, koji su izabrani i stupili na dužnost u maju, nakon što su Srbi bojkotovali izbore u aprilu prošle godine.

Peticiju je podržala i Srpska lista, ali je juče na konferenciji za novinare poručila da neće učestvovati u glasanju jer je, kako tvrdi, „premijer Kosova, (Aljbin) Kurti učinio sve da spreči da proces bude uspešan“.

Međutim, iz vlade Kosova su poručili da je glasanje koje je zakazano za 21. april rezultat zahteva i potpisa koje su prikupili građani Kosova, stanovnici ove četiri opštine.

Dodali su i da Administrativno uputstvo koje predviđa mogućnost smene gradonačelnika opština, poštuje političku volju građana.

Vlada Kosova je pozvala građane u opštinama na severu, naseljenim većinom Srbima, da iskoriste priliku i pravo da glasaju za ili protiv smene četiri albanska gradonačelnika.

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek tvrdio je u nedelju da birački spiskovi „ne odražavaju realno stanje na terenu“ i da je „povećan broj Albanaca na biračkim spiskovima“.

Elek, prema medijima, koji su pratili konferenciju za novinare nije izneo nijedan dokaz za ovu tvrdnju.

„Oni svojim delovanjem dokazuju da u fokusu nemaju interese građana. Pojedinci (građani) nisu imali koristi od metoda Srpske liste i zvaničnog Beograda, naprotiv“, navodi se u odgovoru Vlade Kosova.

Prema uputstvu, da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je da za to glasa 50 odsto, plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Ukoliko je obezbeđen taj uslov, onda se o tome obaveštava predsednica Kosova koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše održavanje vanrednih izbora.

U slučaju da glasanje bude neuspešno, nova inicijativa se može ponovo pokrenuti nakon 12 meseci poštujući sve procedure predviđene uputstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari