Pandemija zaustavila ponavljanje izbora u Šapcu 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Iako je zbog velikog broja obolelih od korona virusa ponavljanje lokalnih izbora otišlo u drugi plan, slažu se polako kockice kako su  izbori pokradeni.

Pravni tim ZzS podneo je više od 30 krivičnih prijava za krađu na izborima. Aleksandar Mijalović, šef ovog tima,  procenjuje da je kupljeno između pet i osam hiljada glasova.

– Bilo je različitih primera kupovine glasova. U gradskoj  MZ Kamenjak deljeni su paketi sa pomoći čija je vrednost od 500 do hiljadu dinara. Na to je davano još deset evra. U Ševaricama i Mačvanskom Pričinoviću,na primer,  glas se uglavnom plaćao između 2500 i tri hiljade dinara, a negde  čak i pet hiljada dinara. To je velika suma i zato je očevidno zbog čega SNS praktično nije ni vodio kampanju, kaže Mijailović.

Načelnik Gradske uprave MIlan Vasić  podseća da je davanje i primanje mita krivično delo.

-Krivične prijave sadrže i izjave svedoka. U Vranjskoj, kao drastičnom primeru krađe,  ima deset svedoka koji će potvrditi da se radilo i o organizovanom kriminalu  jer je u kupovini glasova i ostalim nezakonitim radnjama učestvovalo dvadesetak lica. To je prava kriminlna hobotnica kojom bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo i policija. Prosto je neshvatljivo da BIA i Policijska uprava Šapca  nemaju saznanja o ovim aktivnostima. U kupovini glasova učestvovalo je više od sto kriminalaca sa policijskim dosijeima.Mi nećemo stati dok sva osumnjičena lica ne stanu pred lice pravde jer niko ne može pobeći od ovolikog dokaznog  materijala. Državni organi su tu da rade svoj posao, zato primaju platu, istakao je Vasić.

Za sada policija je uzela izjave od novinara „Podrinskih“ Hanibala Kovača.

S druge strane predsednik države Aleksandar Vučić u subotu je izjavio da je u Šapcu pobedio SNS sa gotovo  12000 glasova razlike i da je  gradonačelnik Zelenović izmislio  vanrednu situaciju da ne bi priznao izborni poraz.

Međutim, očito da je predsednik Vučić stranački reagovao, a zanemario stanje sa pandemijom, ne samo u Šapcu već i u Srbiji.

Tako je od 24. juna u Šapcu obolelo više od 350 građana a čekaju se rezultati za još 301 osobu koja se testirala.

Uz to, na sednici Gradske skupštine, u subotu,odbornici SNS nisu dali saglasnost za uvođenje vanredne situacije, što pokazuje njihov nehajan odnos prema sopstvenoj sredini ali pre svega poslušnički odnos prema predsedniku države i partijskoj centrali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari